Skip to ContentSkip to Navigation
E-learningOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

E-learning

E-learningVoor wie?Academische faseJuridische randvoorwaarden

09. Wat zijn de regels rondom het gebruik van materiaal van derden dat wordt gepubliceerd in een voor RUG-studenten beschermde omgeving?

Vraag

Wat zijn de regels rondom het gebruik van materiaal van derden dat wordt gepubliceerd in een voor RUG-studenten beschermde omgeving?

Antwoord

Er zijn in de auteurswet speciale regelingen om hergebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor het onderwijs makkelijk te maken. Een lang gedeelte of heel boek scannen mag niet, omdat dan de hoofdregel geldt dat voor een verveelvoudiging vooraf toestemming moet worden gevraagd van de rechthebbende. Voor gebruik van korte gedeelten voor het onderwijs maakt de wet een uitzondering. Er is geen toestemming vooraf nodig, mits er een billijke vergoeding wordt betaald. Daarom hebben de gezamenlijke universiteiten met de uitgevers een overeenkomst gesloten in de readerregeling , die ook hergebruik in de besloten digitale leeromgeving makkelijk gemaakt. Voor lange overnames moet wel vooraf toestemming worden gevraagd bij Stichting PRO. Op de website van St PRO is hiervoor een portal en nadere uitleg beschikbaar.

Laatst gewijzigd:10 november 2015 16:14
printView this page in: English
Volg ons opyoutube twitter linkedin