E-learningOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

E-learning

E-learningVoor wie?Academische faseJuridische randvoorwaarden

5. Werk van studenten op internet

In het college laat ik voorbeelden zien van de opdrachten van studenten. Moet ik vooraf toestemming vragen aan de studenten als de opnamen van het college openbaar gemaakt worden?

Er staat in de auteurswet dat het auteursrecht toekomt aan de begeleider als een werk onder leiding en toezicht gemaakt is. Daarop wordt wel eens een beroep gedaan om zonder toestemming van de student een werk te hergebruiken. Toch is dat niet verstandig. Het werk is immers niet gemaakt om op internet beschikbaar gemaakt te worden, maar als opdracht in het leerproces van de student. De student moet daarom er ook op kunnen rekenen dat er vertrouwelijk moet zijn werk wordt omgegaan.

Dit kan anders liggen als het doel van het vak is om studenten informatievaardigheden te leren, zoals het maken van een blog. Dan komen de opdrachten van de studenten wel op internet beschikbaar. En dan is het verstandig om goed met de studenten te bespreken wat hiervan de consequenties kunnen zijn. De studenten moeten dan leren hoe ze beeldmateriaal kunnen gebruiken, zonder inbreuk te maken op het auteursrecht en welk hergebruik op grond van het citaatrecht is toegestaan.

SURF heeft in verband met plagiaatpreventieeen flyer gemaakt over geoorloofd hergebruik.

Laatst gewijzigd:10 november 2015 15:55
printView this page in: English
Volg ons opyoutube twitter linkedin