Skip to ContentSkip to Navigation
E-learningPart of University of Groningen

E-learning

E-learningFor whom?Academische faseLegal preconditions

Juridische randvoorwaarden

Bij het beschikbaar maken van onderwijsmateriaal voor e-learning projecten moet ook rekening gehouden worden met de juridische randvoorwaarden. Daarom bespreken wij de meest gestelde vragen en bieden daarmee inzicht in de discussie omtrent het delen van onderwijsmateriaal. Hierbij zijn drie aanknopingspunten van belang:

  1. Open onderwijs is een trend om rekening mee te houden. In dit kader is het van belang om op de hoogte te zijn van de bestaande wetgeving, maar ook zeker van de heersende moraal omtrent het delen van onderwijsmateriaal. De Rijksuniversiteit Groningen wil met het onderwijsmateriaal het bestaande on-site onderwijs ondersteunen - dit dient elkaar dan ook te complimenteren, en niet tegen te werken.
  2. De bestaande wetgeving bestaat uit een complexe set regels en bepalingen. Deze zijn vaak niet toegesneden op het academisch onderwijs. Zo is naast de auteurswet en de wet bescherming persoonsgegevens, bijvoorbeeld ook de CAO van belang. Bovendien kan één bepaling ook diverse, soms tegenstrijdige, belangen beschermen. Dit maakt het geheel van juridische randvoorwaarden complex en onoverzichtelijk.
  3. Er zijn wettelijke mogelijkheden om juridische stappen te nemen bij inbreuk op auteursrecht. Desondanks zijn de handhavingsmogelijkehden echter beperkt. Dit maakt het belang van duidelijke afspraken en regels nog groter.

Copyrightuser en Weblectures bieden meer informatie en een praktische gids om gebruikers te helpen om te gaan met de juridische aspecten van het delen van digitaal onderwijsmateriaal.

Laatst gewijzigd:14 december 2018 11:42
printView this page in: English
Follow us onyoutube twitter linkedin