Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Prof.dr. Oscar Kuipers 'Simon Stevin Meester'

06 mei 2011

Hoogleraar moleculaire genetica prof.dr. Oscar Kuipers is tot 'Simon Stevin Meester 2011' benoemd door de Stichting Technische Wetenschappen (STW). Kuipers krijgt 500.000 euro die hij naar eigen inzicht aan onderzoek kan besteden.

Kuipers heeft tijdens zijn carrière fundamenteel onderzoek en praktische toepassingen veelvuldig gecombineerd. Hij heeft 12 patentaanvragen op zijn naam staan.

Celdifferentiatie

De onderzoeksgroep van Kuipers bestudeert de genetica en fysiologie van bacteriën. Het onderzoek richt zich op celdifferentiatie van bacteriën. Bacteriën in één culture kunnen tijdens hun groei verschillende eigenschappen ontwikkelen, terwijl hun genoom hetzelfde blijft. Kuipers: 'Inzichten uit ons onderzoek kunnen we toepassen, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de eiwitproductie in industriële fermentaties'.

Gemodificeerde peptiden

Een ander speerpunt van de groep is het modificeren van peptiden. Peptiden, gemaakt door bacteriën, kunnen onder meer dienen als antibioticum. Gemodificeerde peptiden zijn chemisch stabieler en behouden langer hun functie. Dat is voor medische toepassing gunstig.

Grootste prijs

De Simon Stevin Meester-prijs is de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland en bekroont onderzoekers die excellent fundamenteel-wetenschappelijk werk op een succesvolle manier verbinden met maatschappelijk relevante vraagstukken en toepassingen.

Naast Kuipers is ook nanotechnoloog prof.dr.ing. Dave Blank van de Universiteit Twente tot Simon Stevin Meester benoemd. De prijzen worden uitgereikt op 6 oktober tijdens het feestelijke congres waarmee STW haar 30-jarig bestaan viert.

Meer informatie: prof.dr. Oscar Kuipers
Zie ook: persbericht STW

Laatst gewijzigd:08 januari 2024 08:51
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Techniek single-molecule niche in Zwaartekrachtonderzoek 

    Met haar expertise in single-molecule technieken gaat Dr. Kasia Tych (GBB) bijdragen aan een groot Zwaartekracht-onderzoeksprogramma

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...