Skip to ContentSkip to Navigation
Corporate AcademyOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Corporate Academy

Corporate Academy

Interculturele Effectiviteit Test

In onze wereld, waarin grenzen vervagen, komen we steeds meer voor interculturele situaties te staan. Naast taal, zijn goede interculturele competenties essentieel in het contact met mensen van verschillende culturele achtergronden.

Wetenschappelijk verantwoord

De Interculturele Effectiviteit Training (IET) is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeld door Dr. Jan Pieter van Oudenhoven en Dr. Jacomijn Hofstra, beide verbonden aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

5 competenties

5 competenties blijken essentieel te zijn voor goed intercultureel contact:

 • culturele empathie
 • openmindedness
 • sociaal initiatief
 • emotionele stabiliteit
 • flexibiliteit

De IET-test helpt u om deze competenties bij uzelf in kaart te brengen, met uitzondering van emotionele stabiliteit en flexibiliteit. Deze zitten dieper in de persoonlijkheid verankerd en zijn daardoor lastiger te testen.

Multimediaal programma

De test van de Interculturele Effectiviteit Training (IET-test) leert u waar uw sterke en zwakke punten liggen in het effectief communiceren met mensen met een andere culturele achtergrond. Dit interactieve multimediale programma schetst een groot aantal situaties, waarin gedrag, normen en waarden botsen door culturele verschillen.

Filmfragmenten

De fragmenten richten zich op verschillende sociale domeinen, zoals contact leggen, vrienden vinden, communicatie, respect voor andere culturen, problemen met het alledaagse leven, werkgerelateerde problemen en omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Het programma geeft als uitkomst uw persoonlijke interculturele effectiviteitsscore. Aan de hand van deze scores kunt u eventueel in een training uw competenties verder ontwikkelen.

Effectiviteit

De IET richt zich op wat wérkt: hoe pak je een interculturele situatie effectief aan? Hierdoor heeft de IET geen normatief karakter en geeft het concrete handvatten voor de dagelijkse praktijk.

Voor wie?

De IET heeft 3 varianten:

 • IET-I (Engelstalig) is bedoeld voor mensen die naar het buitenland vertrekken of die in het buitenland zijn voor werk of studie.
 • IET-II (Nederlandstalig) is bedoeld voor mensen die in hun eigen land (Nederland) – vooral via werk – veel te maken hebben met mensen met een andere culturele achtergrond.
 • IET-A (Nederlandstalig) is ontwikkeld in samenwerking met het Oranjefonds, dat maatschappelijke participatie hoog in het vaandel heeft. IET-A is bestemd voor deelnemers van verschillende culturele achtergronden, inwoners van Nederland die hier al generaties lang wonen en immigranten die zich nog maar net in Nederland gevestigd hebben. De taal is wat eenvoudiger dan die van de andere varianten. De IET-A is bijvoorbeeld heel goed te gebruiken voor buurtcentra of andere maatschappelijk betrokken organisaties.

Daarnaast zijn er sets van filmfragmenten op basis van de IET-A, bestemd voor verschillende doelgroepen:

 • Onderwijs
 • Zorg, welzijn en maatschappij
 • Wijk- en buurtcentra
 • Nieuw in Nederland

Test bestellen

Om uw interculturele competenties in kaart te brengen kunt u de IET-test bestellen. U kunt kiezen voor de gehele test, een test specifiek gericht op een doelgroep, of een zelf samengestelde test.

 • Kiest u voor een IET-cursus, dan is de test in de training inbegrepen.
Laatst gewijzigd:03 oktober 2018 12:22
printView this page in: English