Centrale Medische BibliotheekHulpBeleid e-readers

Hoe maakt u een goedwerkende link?

naar tijdschriftartikelen of e-books, bijvoorbeeld voor Nestor

Drie zaken zijn van belang bij het leggen van een link naar een elektronisch tijdschriftartikel of boek:

1. Voeg de proxy toe voor thuistoegang

2. Gebruik een blijvend internetadres

3. Laat in Nestor de link openen in nieuw venster

1. Voeg de proxy toe voor thuistoegang

Wilt u een hyperlink leggen naar een bepaald tijdschrift, tijdschriftartikel of e-book, link dan altijd via de proxy-server. Studenten hebben dan ook buiten de RUG toegang tot het artikel of e-book, bijvoorbeeld vanaf hun huisadres. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is de link laten beginnen met:
http://proxy-ub.rug.nl/login?url=
Daarachter plakt u het url van de publicatie, bijvoorbeeld:
http://proxy-ub.rug.nl/login?url=http://elsevierelibrary.co.uk/product/kumar-clarks-clinical-medicine36917

Hoe werkt zo'n proxy-link?
Als een student thuis of elders buiten de RUG werkt en een dergelijke link aanklikt, dan verschijnt er automatisch een tussenschermpje waarmee de student kan inloggen met zijn/haar studentenaccount. Pas daarna verschijnt de publicatie. Binnen het RUG-netwerk wordt de publicatie wel direct getoond, zonder inloggen.

Uitzondering
Bij publicaties die vrij toegankelijk op het internet beschikbaar zijn kunt u het proxy-gedeelte weglaten. Let op: u kunt dit feitelijk alleen constateren wanneer u op een computer werkt buiten het RUG/UMCG-domein en niet bent ingelogd op dat domein.

2. Gebruik een blijvend internetadres

Zorg er ook voor dat het internetadres dat u in de link opneemt blijvend is. Doorgaans is dat een andere link dan wat in de adresbalk van de browser verschijnt op het moment dat de publicatie op het beeldscherm staat.

Hoe?

• Gebruik de DOI code
    Veel uitgevers vermelden bij elke publicatie een zogenaamde Digital Object Indentifier, de DOI code. Neemt u deze code op in de link, dan bent u ervan verzekerd dat de link altijd zal blijven werken, zelfs als de content verhuist naar een andere plek. Een voorbeeld van zo’n doi is: 10.1111/ddg.12424
    Een link met een DOI code bestaat uit drie delen:
    1. Eerst komt het adres van de proxy-server: http://proxy-ub.rug.nl/login?url=
    2. Daarachter moet komen: http://dx.doi.org/
    3. En daarachter zet u de DOI code, bijvoorbeeld: 10.1111/ddg.12424

De link komt er dan als volgt uit te zien:
    http://proxy-ub.rug.nl/login?url =http://dx.doi.org/10.1111/ddg.12424

• Of gebruik de permanente URL
    Andere uitgevers geven bij een publicatie een blijvend url dat u kunt gebruiken in een hyperlink. Deze wordt doorgaaans aangeduid als ´persistent URL´, ´permanent URL´ of ´permalink´. De verwijzing naar een permanente URL zit soms in een menuutje ´export´ of ´cite of wordt aangeduid met een icoontje voor uitgang, export of exit. Kopieer die url (en plaats daarvoor de url van de proxy-server).
Permanent url
Permanent url
  • Of gebruik een link van de bibliotheekwebsite of SmartCat
    De linken naar e-books, e-journals en databases die u vindt op de website van de bibliotheek, in de libguides en in SmartCat zijn altijd permanent en zijn ook voorzien van de proxy. Klik in SmartCat op dit pijltje en kies 'Record link':

Niet in alle gevallen zal er een persistente link te vinden zijn, zeker niet bij materiaal dat vrij op het internet toegankelijk is. Gebruik dan de url die in de navigatiebalk (adresbalk) staat.

3. In Nestor: laat de link altijd openen in nieuw venster!

Wanneer u links in Nestor plaatst, kies er dan altijd voor om de link te laten openen in een nieuw venster. Het gebeurt regelmatig dat Nestor anders een foutmelding geeft.

Laatst gewijzigd:22 september 2016 16:00