Icy Tea

Starting up

IcyTea.jpg (29894 bytes)Frank den Hollander

Goedgemutst kwam Frank den H., bibliotheekmedewerker te G., zijn werkkamer binnenstappen. Allereerst zette hij snel zijn computer aan.

Tevreden keek hij zijn werkkamer rond. Hij zette zijn tas naast het bureau op de grond, deed zijn colbertjasje uit en hing het over de stoel in de hoek.

Op het zwarte beeldscherm van zijn computer verscheen een vertrouwd rijtje witte lettertjes. Iets met Intel, en over de verschillende diskdrives die werden gecheckt.

Frank ging aan het bureau zitten. Daar lag het stuk dat hij gistermiddag-laat had geprint. Over nieuwe on line-bestanden, ging het, en andere technische nieuwigheden waar de bibliotheekwereld de laatste tijd zo vol van was.

Onderaan het nog steeds zwarte scherm van Franks pc verscheen nu de mededeling ‘Starting Windows’, met daaronder een soort tijdbalk die zich langzaam vulde met witte blokjes.

Frank had de onderste bureaula uit zijn ladenblok getrokken en zijn voeten op de rand ervan gezet. Aandachtig en geconcentreerd begon hij de notitie door te nemen.

Het zwarte beeldscherm lichtte op: het openingsscherm van Windows werd getoond. ‘Windows 2000 Professional’, stond er, ‘built on NT Technology’.

Frank schoot lekker op met zijn leeswerk. Toen hij het stuk bijna uit had, keek hij even naar zijn monitor. ‘Starting up…’ was daar nu te lezen, naast alweer een voortgangsbalkje, nu met blauwe blokjes.

Tijd om een kop koffie te scoren! Terwijl Frank opstond, maakte het Windows-openingsscherm plaats voor een vertrouwd blauw scherm, helemaal leeg.

Het was druk in de kantine van de bibliotheek. Frank nam twee koppen koffie en kletste twintig minuten lang honderduit met zijn collega’s, over het voetbal natuurlijk, maar ook over de toestand in de wereld in het algemeen.

Even na tienen betrad Frank zijn werkkamer weer. Toen hij de deur achter zich sloot zag hij nog net het kleine inlogschermpje in het midden van het blauwe vlak verschijnen. Met vlugge vingers tikte de bibliotheekmedewerker zijn username en password in de beide invulvelden, waarna hij met de muis op de OK-button klikte. Meteen was het hele scherm van zijn pc weer vertrouwd-blauw.

Zou hij bijna de vergadering van half elf vergeten! Frank opende zijn hangmappenkastje en pakte de notulen van de vorige vergadering uit het mapje. Op zijn computer was nu een klein venstertje te zien met als titel ‘Results’. Daaronder werden allerhande zogeheten drives vermeld, in een gekke volgorde:

Drive G: = …

Drive H: = …

En dan achtereenvolgens de drives J, Z, Y, X, W, V, U, T… Frank vertrok naar zijn vergadering.

Het was pas rond kwart voor twaalf toen de drukbezette bibliotheekmedewerker weer op zijn kamer kwam. Wat een gepraat allemaal… Frank was blij dat hij weer gewoon lekker in zijn eentje aan het werk kon.

Een soort ronddraaiende radarschijf in een klein venster op zijn beeldscherm kondigde aan dat de Novell ZEN Works Application Launcher zijn werk aan het doen was. ‘Reading tree information’… ‘Reading desktops items’…

Frank pakte de gieter van de kast, liep naar het toilettenblok, vulde de gieter, liep terug naar zijn kamer en gaf de planten water. Toen hij weer achter zijn bureau plaatsnam, sprong juist het venster met de ‘Novell-delivered Applications’ tevoorschijn. Frank wilde de muis al vastpakken, maar zag dat het McAfee Virus Shield zich nu op zijn scherm presenteerde: al zijn schijven en drives werden nu eerst nog gecontroleerd op virussen.

Zo. Dat was dat. Frank keek op het klokje naast zijn pc. Jeetje! Half één alweer! Wat vloog zo’n drukke ochtend toch om.

Eerst maar even lunchen. Het werk aan de pc kon wel tot vanmiddag wachten.

Frank dook onder zijn bureau, trok de stekker van zijn computer uit het stopcontact, pakte zijn jasje van de stoel en liep de werkkamer uit.

 

Begin pagina


index Pictogram 6