Helpdesk

helpdesk@rc.rug.nl

Helpdesk is een vaste rubriek waarin vragen en problemen met betrekking tot computergebruik door deskundigen behandeld worden.

Computervirussen

De laatste tijd zijn er steeds meer virussen die zich snel over het net verspreiden. In deze helpdeskrubriek informatie over de risico's van het internet en hoe u zich kunt behoeden voor een virusinfectie.

Wat is een virus?

Een computervirus is een stukje software dat zichzelf vermenigvuldigt. Het ontstaat niet spontaan, maar is altijd door iemand gemaakt. Virussen nestelen zich in bepaalde programmatuur of bestanden of in het besturingssysteem van een computer. Van daaruit vermenigvuldigen en/of verspreiden ze zich, doordat programma's en bestanden via diskettes en/of netwerken worden uitgewisseld.
Sommige virussen zijn schadelijk, doordat ze zich blijven vermenigvuldigen. Hierdoor vergen ze steeds meer geheugen en schijfruimte, waardoor de computer trager wordt. Andere virussen vermenigvuldigen zich niet alleen, maar kunnen tevens bestanden en programma's aantasten. Doordat virussen zich via uitwisseling van data verspreiden, kunnen besmettingen verstrekkende gevolgen hebben.

Virussen en e-mail

Een e-mail-bericht zonder attachment (bijlage) kan geen virus bevatten. Attachments kunnen wel vergezeld gaan van een virus. Dit kan een zogenaamd macro-virus zijn. Als het bestand (lees attachment) wordt geopend, zal het virus geactiveerd worden en zijn al dan niet vernietigende werking uitvoeren.

Microsoft Outlook

Bij de meeste mail-programma’s moet een handeling verricht worden om een attachment te openen. Bij Microsoft Outlook echter worden attachments bij het selecteren van het betreffende berichtje direct geopend. Door de optie ‘Windows Scripting Host’ uit te schakelen kan dit vermeden worden. Dit gaat als volgt:

De pc tegen virussen beschermen

In de strijd tegen virussen is tegengaan van besmetting het belangrijkste wapen. Er zijn verschillende maatregelen om besmetting te voorkomen:

Downloads & Updates

McAfee is de standaard viruskiller binnen de RUG. Dit programma is bij alle thuis-pc's meegeleverd. Updates voor dit programma kunnen van de website worden gedownload. (Pc's van de thuis-pc regeling hebben de 4.x engine!).
Het is noodzakelijk om zeker eens in de maand de 'virus.dat'-files te updaten, zodat u altijd beschermd blijft tegen de nieuwste virussen. U kunt deze downloaden via

Voor mensen met kabel is het verstandig om de 'automatische update scheduler' van McAfee te gebruiken. U vindt deze via 'Start', 'Programma's', 'McAfee Virusscan', 'McAfee Virusscan Scheduler'. U kunt d.m.v. de rechtermuisknop op 'Update & Upgrade 'Eigenschappen'-tabblad 'Schedule' aangeven wanneer en hoe vaak automatisch updates gemaakt moeten worden. (vergeet niet om de 'task' op 'enable' te zetten!)

Links

Homepage McAfee: www.mcafee.com

 

Begin pagina


index Pictogram 4