Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Minister van OCW in gesprek met CvB en studenten

20 mei 2020

Maandagmiddag 19 mei ging de Minister van onderwijs, cultuur en wetenschappen, Ingrid van Engelshoven, tijdens een online werkbezoek in gesprek met het college van bestuur, medewerkers en studenten van de RUG. Op de agenda stond bovenal de ervaring met de razendsnelle omschakeling naar afstandsonderwijs en online examinering. Maar ook: wat willen we uit de crisis willen halen? Waar lopen studenten en wetenschappers tegenaan? Hoe ziet het onderwijs er komend academisch jaar uit in Groningen? En hoe gaat het met de studenten?

In het eerste deel sprak het voltallige CvB (Jouke de Vries, Cisca Wijmenga, Hans Biemans, en studentassessor Tjitske Schokker) met Van Engelshoven in de Google Hangout. Belangrijk punt was de flexibilisering van het onderwijs; volgens het CvB nodig om door deze coronacrisis heen te komen, maar te beperkt mogelijk door alle regels op opleidingsniveau. Juist door te flexibiliseren maak je onderwijsinstellingen slagvaardig en crisisbestendig. De Minister beaamde dit door aan te geven dat over flexibilisering zeker valt te praten. Uiteraard kwam ook de Universiteit van het Noorden langs in het gesprek. Van Engelshoven was positief en moedigde het CvB aan: ”Ik geloof in het concept van de Universiteit van het Noorden; werk dat vooral verder uit.”

In het tweede deel van het werkbezoek schoven Stephan van Galen, Sander van den Bos, Rutger Klein Nagelvoort en Mervin Bakker aan. De focus werd verlegd naar verwachtingen over de instroom in september, en de te verwachten knelpunten bij internationale uitwisselingen en de doorstroming Bachelor – Master in verband met de beperkingen van de wet op het Hoger onderwijs. De Minister nodigde de RUG vervolgens uit om input te leveren voor een noodwet over de zachte knip BaMa.

In het laatste deel was er volop aandacht voor studenten. Drie internationale studenten namen deel aan het gesprek:

* Ester Alda Bragadottir studeert Global Responsibility and Leadership aan Campus Fryslan in Leeuwarden, en keerde half maart terug naar IJsland.

* Manuel Pinto Reyes is lid van de Universiteitsraad voor Democratische Academie Groningen (DAG) en studeert Arts, Culture & media. Hij is in Groningen gebleven.

* Maria Tabares Nino uit Panama studeert aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen en besloot ook in Groningen te blijven.

Van Engelshoven was erg benieuwd naar het reilen en zeilen van de internationale studenten gedurende de afgelopen 10 weken, en vroeg specifiek naar de ervaringen van Ester Alda met het volgen van onderwijs op afstand. “Ik ben blij dat ik weer thuis bij mijn familie ben, maar mis Leeuwarden. Ook moet ik in juni nog terug om mijn kamer op te zeggen. Ik hoop dat dat lukt. Het onlineonderwijs volgen gaat heel goed. Veel complimenten voor de docenten van de RUG”, aldus de IJslandse.

Om precies 17.00 uur beëindigde de Minister de Google Hangout met een “Het was fijn om weer even in Groningen te zijn!”

Laatst gewijzigd:23 januari 2023 09:05
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...