Skip to ContentSkip to Navigation
Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

Power melk voor vermoeide ouderen

Amarins Gerlofsma in gesprek met Marjanne van der Hoek

Als het aan promovenda Marjanne van der Hoek ligt kopen kwetsbare ouderen over een aantal jaar hun remedie voor vermoeidheid gewoon in de supermarkt, in de vorm van een pak ‘power melk’. Van der Hoek doet onderzoek naar de afname van carnitine in de spieren van ouderen en hoopt een verband te kunnen leggen met de vermoeidheid waar veel ouderen mee kampen.

“Carnitine is een stof in het lichaam die vetzuren transporteert naar de energiefabriekjes in de cellen, waardoor deze worden omgezet in energie”, legt Van der Hoek (26) uit. Carnitine zit in bepaalde natuurlijke voedingsmiddelen, zoals vlees en wordt daarnaast ook door het lichaam aangemaakt. Het is al enige tijd bekend dat carnitine in de spieren van ouderen afneemt. De oorzaak van deze afname is niet duidelijk. Momenteel is Van der Hoek bezig met het analyseren van de expressie van genen die gerelateerd zijn aan het carnitine metabolisme in mensen van verschillende leeftijden. “Met dit eerste deel van mijn onderzoek hoop ik te achterhalen wat de oorzaak is van de afname van carnitine bij ouderen.”

Het vervolg van haar onderzoek moet uitwijzen of de verminderde carnitine bij ouderen verband houdt met het feit dat ouderen vaker en sneller moe zijn. “Ik wil een humane interventie gaan doen, doormiddel van het toedienen van carnitine en een placebo aan gezonde en kwetsbare ouderen. Zij moeten de tabletten gedurende 6 maanden elke dag slikken. Doormiddel van vragenlijsten en fysieke testen hoop ik aan te tonen dat de ouderen die carnitine krijgen toegediend, minder vermoeid zijn.” Van der Hoek wil spierbiopten nemen van de respondenten en hoopt ook hier verschillen te ontdekken tussen mensen die carnitine hebben ingenomen en degenen die het placebo kregen toegediend. Ook wil ze spierbiopten nemen van jongeren om te kijken of de hoeveelheid carnitine in de spier bij jongeren hoger is dan bij ouderen. Ze wenst in januari 2016 te kunnen starten met de humane interventie.

Vervolgonderzoek
Als Van der Hoek in haar onderzoek inderdaad kan aantonen dat de vermoeidheid van ouderen te maken heeft met de afname van carnitine, dan zou ze graag zien dat er een vervolg onderzoek wordt gedaan naar het toedienen van carnitine in bijvoorbeeld melk. “Het zou geweldig zijn als mijn onderzoek er uiteindelijk toe leidt dat kwetsbare ouderen een pak carnitine-rijke melk in de supermarkt kunnen kopen.”

Over Van der Hoek
Marjanne van de Hoek koos na het Atheneum voor de studie Voeding en Gezondheid aan de Universiteit van Wageningen. In 2013 behaalde ze hier haar master in Nutrition and Health met als specialisatie Nutritional Physiology and Health Status. Na het schrijven van haar masterscriptie groeide haar interesse voor het onderzoek. Het onderzoek van Van der Hoek wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, Dairy Campus, Van Hall Larenstein, Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), UCF en Wageningen Universiteit.

Laatst gewijzigd:20 april 2018 15:14