Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

Wetenschapscafé over smartphoneverslaving

Wanneer:di 05-02-2019 20:00 - 22:00
Waar:het Oranje Bierhuis, Auckamastraatje 2, Leeuwarden

Dit evenement is volgeboekt. Meld je aan om als eerste op de hoogte gebracht te worden van onze publieksevenementen.

Op dinsdag 5 februari organiseert RUG/Campus Fryslân het wetenschapscafé over smartphoneverslaving. Wij nodigen je van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Hoewel de smartphone en sociale media je leven kunnen verrijken, wordt het steeds duidelijker wat de negatieve effecten van het kleine schermpje zijn. Grote kans dat jij jezelf ook wel eens betrapt op het dwangmatig checken van je telefoon. Wedstrijdjes wakker blijven en fysieke gevolgen als schildpaddennekjes zijn voor jongeren zelfs aan de orde van de dag. Maar wat als deze primitieve aandrang om sociaal verbonden te zijn leidt tot een verslaving? Of wat dacht je van nomophobia: de angst om geen toegang te hebben tot je smartphone? Zou jij nog zonder kunnen?

Fear of missing out
Tijs Portegies, junior researcher bij het lectoraat Crossmedia Business aan de Hogeschool Utrecht, is expert op het gebied van de fear of missing out. Veel smartphonegebruikers gaan hier onder gebukt: de angst om iets te missen als zij niet continu online zijn. Is digitaal detoxen dé oplossing? Deze en andere vragen beantwoordt hij tijdens het Wetenschapscafé.

Sociale mediaverslaving
Sociale media zijn voor veel mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar wat zijn de effecten? Dr. Regina van den Eijnden studeerde sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2008 werkt ze als Universitair Hoofddocent bij de Universiteit van Utrecht. Daar heeft zij in 2015 het Digital Youth Project opgezet. Tijdens het Wetenschapscafé gaat zijn in op sociale mediaverslaving.

Datum: 5 februari 2019
Tijd: 19.30 uur inloop, start om 20:00 uur
Locatie: Oranje Bierhuis, Auckamastraatje 2, Leeuwarden
Tickets: gratis
Voertaal: Nederlands

Het wetenschapscafé is gratis bij te wonen, in verband met een beperkt aantal zitplaatsen verzoeken wij u echter wel om een kaartje te reserveren.