Campus Fryslân

Wanneer:do 19-09-2019 20:00 - 21:30
Waar:Campus Fryslân, Wirdumerdijk 34, 8911 CE Leeuwarden
Maaike Meijer

In de literatuur zijn mannelijke anti-helden sterk vertegenwoordigd. In de internationale literatuur, maar ook in de Nederlandse literatuur vertellen tal van schrijvers over mannen die in alle opzichten het tegendeel zijn van maatschappelijke mannelijkheidsidealen. W.F. Hermans, Thomas Roosenboom, Arnon Grunberg en Wessel TeGussinklo presenteren steeds weer helden die alles behalve doelgericht, krachtig en productief zijn. Ze worden dat ook gaandeweg het verhaal niet. Ze krijgen het totaal niet voor elkaar en gaan niet zelden reddeloos te gronde. Wat betekent deze steeds weer opduikende figuur? Wat is de aantrekkingskracht van zulke verhalen? Hoe zitten ze in elkaar, in welke variaties komen ze voor? Welke functie vervult de antiheld in het culturele en maatschappelijke domein?

Deze lezing is deel van een project over verbeeldingen van mannelijkheid. Centraal staan de Zwitserse schrijver Pascal Mercier met zijn immens populaire Nachttrein naar Lissabon en de Nederlander Wessel te Gussinklo met zijn laatste roman De hoogstapelaar. Samen met het publiek denkt Maaike Meijer na over wat de antihelden ons te zeggen hebben.

Maaike Meijer

Maaike Meijer (1949) is neerlandicus, literatuurwetenschapper en honorair hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Ze studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In 1997 werd ze benoemd op de (bijzondere) Opzijleerstoel in Maastricht met de leeropdracht ‘Gender, representatie en macht’. Meijer publiceerde onder andere de veelgeprezen biografie M. Vasalis en het boek Hemelse mevrouw Frederike. Op dit moment werkt ze aan een boek over culturele verbeelding van mannelijkheid.

• Spreker: Maaike Meijer
  • Datum: donderdag 19 september