Skip to ContentSkip to Navigation
Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

Wetenschapscafé over buitenbeentjes binnen de medische wereld

Wanneer:di 26-09-2017 19:30 - 22:00
Waar:Oranje Bierhuis, Auckamastraatje 2, Leeuwarden
Wetenschapscafé
Wetenschapscafé

Op dinsdag 26 september organiseert RUG/Campus Fryslân het Wetenschapscafé over ingewikkelde diagnoses.

Jaarlijks wordt bij 180.000 pasgeborenen de hielprik uitgevoerd. De uitkomsten van deze prik leveren belangrijke informatie over de mogelijke aanwezigheid van een aantal ernstige aandoeningen als defecten in genen betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten, lipiden of eiwitten. Hierom is vroegtijdige opsporing belangrijk, om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken. Prof. dr. Dirk-Jan Reijngoud is emeritus professor aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens het café zal hij ingaan op deze zogenaamde neonatale screening en daaraan verbonden aangeboren stofwisselingsziekten.

De patiënten in een ‘gewoon’ ziekenhuis zien er vaak anders uit dan patiënten waarmee wetenschappelijke studies zijn verricht. Een 80-jarige vrouw met een psychiatrische voorgeschiedenis en 8 soorten medicijnen reageert misschien anders dan de jonge man in de wetenschappelijk studie waarop de medicijnen getest zijn. Dr. Christiaan Boerma is internist-intensivist in het Medisch Centrum Leeuwarden. Naast patiëntenzorg houdt Christiaan zich bezig met onderzoek. Tijdens deze editie van het wetenschapscafé behandeld Christiaan het thema ‘onderzoek in een niet-academisch ziekenhuis’. Hij stelt daarbij met name de vraag ‘wat heeft de Friese patiënt hieraan?’. “Op een wetenschappelijk onderbouwde manier terugkijken op je eigen handelen, in je eigen setting, levert verrassende resultaten op”, aldus Boerma.

Wij nodigen u van harte uit bij het Wetenschapscafé aanwezig te zijn.

Details
Datum: dinsdag 26 september
Tijd: 19.30u inloop, 20.00u start
Locatie: het Oranje Bierhuis, Auckamastraatje 2, Leeuwarden

Het wetenschapscafé is gratis bij te wonen, in verband met een beperkt aantal zitplaatsen verzoeken wij u echter wel om een kaartje te reserveren.