Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

Museum Universiteit

Wanneer:zo 11-03-2018 11:30 - 12:30
Waar:Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden

UPDATE: DE MUSEUM UNIVERSITEIT IS VOLGEBOEKT!

Museum Universiteit: De effecten van licht op de hersenen

Op zondag 11 maart organiseert RUG/Campus Fryslân in samenwerking met het Fries Museum en Tresoar een nieuwe editie van de Museum Universiteit. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Effecten van licht op hersenen

We worden dagelijks blootgesteld aan licht van verschillende kleuren en intensiteiten. Vaak beseffen we het niet, maar deze blootstelling heeft effecten op processen in ons lichaam, zoals slaap, alertheid en verschillende hormoonsystemen. Via een speciaal type cellen in de ogen zorgt licht voor effecten op de hersenen, die op hun beurt weer een rol spelen in de regulatie van deze processen. Tijdens de lezing wordt ingegaan op het effect van licht op onze hersenen en het mechanisme hierachter en zal er worden besproken hoe dit een rol speelt in slaap- en waakritmes van de mens.

Renske Lok

UCF promovenda Renske Lok, MSc, studeerde Medische Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen toen haar interesse in de werking van het menselijk brein werd gewekt. Tijdens haar studie deed ze verschillende onderzoeken, waarin onder andere werd gekeken naar de rol van de hersenen in depressie en voedselverslavingen. Deze passie voor onderzoek besloot ze voort te zetten in de vorm van promoveren. Ondertussen is Renske alweer drie jaar bezig met haar promotieonderzoek op de Chronobiologie afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen, waarin ze de effecten van licht op de hersenen en daarmee processen zoals slaap, lichaamstemperatuur en alertheid bestudeert.

MuseumJeugdUniversiteit

Naast de Museum Universiteit voor volwassenen vindt op 11 maart ook een editie van de MuseumJeugdUniversiteit (MJU) plaats. Tijdens deze MJU, bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar, volg je een college over de werking van je brein. Ter introductie op het tweede college vertelt Job van den Hurk hier alles over! Hij is hersenonderzoeker aan de Universiteit Maastricht en legt uit hoe hersenen ervoor zorgen dat je de wereld om je heen kunt beleven.

Meer weten over de MuseumJeugdUniversiteit.

Datum: zondag 11 maart 2018
Tijd: 11.30 uur