Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

Museum Universiteit

Wanneer:zo 08-10-2017 11:30 - 12:30
Waar:Fries Museum, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden

Op zondag 8 oktober organiseert RUG/Campus Fryslân in samenwerking met het Fries Museum en Tresoar een nieuwe editie van de Museum Universiteit. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Promovenda Amber Nota vindt het geweldig om gesproken taal te bestuderen, omdat het laat zien dat we niet alles onder controle hebben. Woorden en zinnen kunnen we bewust kiezen, maar het gebruik van intonaties, nadruk, en klanken gebeurt voor een groot gedeelte onbewust. In dat onbewuste taalgebruik kunnen we zien hoe verschillende talen elkaar beïnvloeden. Friesland is hiervoor een geweldig laboratorium, omdat Fries en Nederlands er heel intens samenleven.

PhD Amber Nota

Amber Nota

Tijdens de Museum Universiteit vertelt Amber Nota, MA (Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân) over haar promotieonderzoek naar intonatie in Friesland. Notas onderzoek naar het gebruik van intonatie in het Fries en in het Nederlands in deze provincie laat zien dat het Nederlands in ons onbewuste taalgebruik geen bedreiging voor het Fries is. Vragen als ‘Wat doen die Friezen nou anders dan Nederlanders met hun intonatie?’ en ‘is Nederlands een gevaar voor het Fries?’ of ‘is Fries misschien ook een gevaar voor het Nederlands' komen aan bod tijdens haar lezing.

Datum: zondag 8 oktober 2017
Tijd: 11.30 uur
Locatie: Fries Museum, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden

Aanmelden voor de Museum Universiteit kan via onderstaande knop. Toegang is gratis.