Skip to ContentSkip to Navigation
Career ServicesOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Career Services

Career ServicesCarrière-advies

Zelfkennis

Zelfkennis maakt dat je prima weet wat wel en niet bij je past. Zelfkennis maakt ook dat je helder en overtuigend kunt communiceren op de arbeidsmarkt. Die arbeidsmarkt wordt toegankelijk wanneer je goed weet wie je bent, waar je talenten liggen en wat je ambities zijn. Daarnaast studeren er jaarlijks veel mensen af binnen jouw vakgebied en is het belangrijk dat jij je goed van hen kan onderscheiden.

Download de factsheet
Download factsheet!

Wie ben ik?

Als je veel zelfkennis hebt, weet je dat tussen alles wat je deed en alles wat je in de toekomst wilt doen verbanden bestaan. Door na te denken over mogelijke verbanden ben je op de goede weg, maar opschrijven is nog beter. Probeer bijvoorbeeld eens te verwoorden waarom je voor je huidige studie hebt gekozen. Vraag je af welke vakken of onderwerpen jou het meest interesseren. Stel vast wat jou energie geeft. Door te zoeken naar overeenkomsten tussen alles dat jou interesseert en motiveert ontwikkel je een sterker inzicht in jouw drijfveren.

Wat kan ik?

Wat je kunt is meer dan wat je studeert. We zijn al snel geneigd ‘kunnen’ samen te vatten in jargon dat specifieke vakkennis weergeeft. Op de arbeidsmarkt zijn de competenties en eigenschappen die je je leven lang ontwikkelde minstens zo belangrijk. Door in kaart te brengen wat je leerde van bijbanen, stages of commissies wordt duidelijk waar jouw talenten liggen. Probeer verder te kijken dan zogenaamde ‘harde’ vaardigheden (hardskills). Zachte vaardigheden (softskills) als samenwerken, luisteren of plannen doen er ook toe.

Wat wil ik?

Sommigen zouden het liefst bij een grote, internationale onderneming willen werken. Anderen verlangen naar de informaliteit van een klein bedrijf. Misschien heb je wel een globaal gevoel wat bij jou past, maar twijfel je nog. Je kunt voor jezelf veel verhelderen als je je gedachten uitschrijft. Leg bijvoorbeeld een lijst aan met de verschillende banen die jou aantrekken, of de bedrijven jou interesseren. Daarbij zal je op zoek moeten gaan naar de gemeenschappelijke noemers. Die kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met bedrijfsgrootte, hiërarchie of formaliteit.

Stukje bij beetje.

Het is niet makkelijk een patroon te ontdekken in wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Vaak is het zelfs de moeilijkste stap richting een mooie carrière. Tegelijkertijd is het ook de belangrijkste stap. De ontwikkeling van zelfkennis is een proces, dus leg je aantekeningen gerust weg, om ze over een tijdje nog eens te bekijken. Stukje bij beetje kom je er wel. Hoe je dat kan bereiken? Je kan zelf testen doen maar je zou je ook kunnen aanmelden voor een van onze workshops!

Laatst gewijzigd:08 maart 2019 11:17
printView this page in: English