Skip to ContentSkip to Navigation
Career ServicesOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Career Services

Career ServicesCarrière-advies

Ondernemerschap

Je latere werk hoeft niet gebonden te zijn aan een bestaand bedrijf. Sommigen van ons zoeken hun geluk in ondernemerschap. Daar heb je lef voor nodig.

Download de factsheet
Download factsheet!

Geboren ondernemer

Ondernemen omvat meer dan de richting die je met je studie koos. Ondernemerschap vraagt een enorm scala aan eigenschappen en vaardigheden, die je niet allemaal kunt leren. We spreken niet voor niets van een ‘geboren ondernemer’. Succesvolle ondernemers hebben kennis van hun vakgebied, maar hebben ook een zakelijke en sterk communicatieve kant. Ze zijn immers in staat hun eigen bedrijf te representeren en nieuwe klanten aan te trekken.


Ook in moeilijke tijden

Het ondernemerschap is belonend, maar verlies je niet in enthousiasme. Ondernemen gaat gepaard met onregelmatige werktijden. Zeker in het begin. Je mag daarnaast verwachten dat er minder ruimte over zal blijven voor je privéleven. Ten slotte kan ondernemen in sommige tijden samengaan met financiële zorgen. Juist in zulke tijden blijkt wie een geboren ondernemer is, en wie niet.

Intrinsieke motivatie

De geboren ondernemers behouden hun brandende motivatie. Ongeacht de resultaten, blijven ze energie halen uit hun werk. Vraag je daarom af waar jouw motivatie vandaan komt. Het kan zijn dat die voortkomt uit ambitie of hoop op financieel succes, maar evengoed kan motivatie meer van binnenuit komen. Misschien heb je een onvermoeibaar verlangen naar zelfstandigheid, of herken je een niche binnen jouw vakgebied waar je voortdurend over blijft dromen. We noemen dat intrinsieke motivatie. Het is de vorm van motivatie die je het verst brengt.

Eerste stap

Misschien ben je een geboren ondernemer. Als je dat gevoel hebt, dan zou je je verder in het ondernemerschap moeten verdiepen. Praat met de ondernemers van nu, want zij kunnen als geen ander uitleggen wat ondernemerschap inhoudt. Binnen de Rijksuniversiteit Groningen vind je andere ondernemersgeesten en hulp bij het Centre of Entrepreneurship.

Laatst gewijzigd:17 februari 2017 11:07
printView this page in: English