Skip to ContentSkip to Navigation
Career ServicesOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Career Services

Career ServicesCarrière-advies

Het sollicitatiegesprek

Je mag trots zijn. Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dus je hebt iets dat andere sollicitanten niet hebben. Een sollicitatiegesprek kan spannend voelen, maar met de juiste voorbereidingen en aandachtspunten is daar geen reden toe. Tijd om aangenomen te worden!

Download de factsheet
Download factsheet!

Kennis

Zelfkennis maakt dat een sollicitatiegesprek van nature beter zal gaan. De beste antwoorden zijn niet ingestudeerd, maar berusten op een sterk mentaal beeld van eigenschappen en vaardigheden. Zorg dat je in staat bent je kwaliteiten en drijfveren over te brengen met een overtuigende Elevator Pitch. Daarnaast is het waardevol verschillende situaties paraat te hebben waaruit jouw vaardigheden en eigenschappen blijken. Bij het onderbouwen van zo’n vaardigheid of eigenschap kun je de STAR-methode toepassen. Je beschrijft in dat geval de Situatie, jouw Taak, de Actie en het Resultaat.De beste voorbeelden sluiten goed aan bij aan de insteek en werkwijze van de onderneming waar je solliciteert. Weet daarom goed waar de onderneming voor staat en wat de functie inhoudt.

Upcoming Dutch workshops
Workshops (NL)
Check aanbod

Gesprekstechnieken

Tijdens het gesprek hoop je professionaliteit en sympathie over te brengen. Dat doe je onder andere door te zorgen dat niet alleen jou vragen worden gesteld, maar dat je zelf ook vragen stelt. Je laat daarmee zien kritisch en geïnteresseerd te zijn. Niet voor niets is het belangrijk het bedrijf waar je solliciteert goed te kennen. Wel zo professioneel. Je professionaliteit hangt daarnaast af van de toon van je formuleringen. Slimme sollicitanten vermijden afkeurende oordelen over vorige werkplekken. Je gesprekspartner hoort maar één kant van het verhaal, en zou zich bij negatieve uitspraken kunnen afvragen of het probleem niet bij jou lag. Focus daarom liever op positieve en leerzame momenten uit jouw loopbaan.

Workshop
Workshops (ENG)
Check aanbod

Lichaamstaal

Lichaamstaal heeft een enorme invloed op de afloop van je gesprek. De meeste gesprekspartners kunnen na de eerste indruk al inschatten of je geschikt bent of niet. Probeer al een sociale indruk te maken vanaf het moment dat je binnenstapt. Een stevige handdruk en oogcontact spelen dan een belangrijke rol. Let tijdens het gesprek op je houding, want die zou openheid en zelfvertrouwen uit moeten stralen. Door voorafgaand aan het gesprek thuis je armen te spreiden en je borst groot te maken zul je tijdens het gesprek minder snel een gebogen of gesloten houding aannemen. Kijk maar eens naar Amy Cuddy’s TED-Talk. Lichaamstaal wordt voor een groot deel gestuurd door de rust of drukte in je hoofd. Bedenk je daarom goed dat je niets te verliezen hebt, en probeer te genieten van de gedachte dat je genoeg te bieden hebt om uitgenodigd te worden.
Laatst gewijzigd:17 februari 2017 11:07
printView this page in: English