Skip to ContentSkip to Navigation
Career ServicesOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Career Services

Career ServicesCarrière-advies

CV

Een cv is meer dan een samenvatting van jouw verleden. Het is een visitekaartje dat een beeld oproept van jou als persoon. Een goed cv maakt het een werkgever makkelijk. Zo’n cv laat een werkgever alleen zien wat voor hem of haar écht relevant is, en doet dat ook nog eens op een overzichtelijke en overtuigende manier.

Download de factsheet
Download factsheet!

Relevantie

Een cv is maatwerk. De beste sollicitanten schrijven hun cv specifiek voor de vacature waar ze op solliciteren. Bij het maken van dat cv zul je keuzes moeten maken in wat je wel en niet noemt. Bepaalde ervaring mag je achterwege laten omdat het niet relevant is. En andere ervaring mag best wat meer toegelicht worden, omdat het goed aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Wanneer je terugkijkt op jouw ervaring zul je zien dat je jouw stage, bijbaan of opleiding op verschillende manieren kunt belichten. Bij een ervaring als student-assistent kun je bijvoorbeeld organisatorische taken benadrukken, maar ook besluiten om juist vooral het contact met studenten te benoemen. Die keuze maak je op basis van waar de werkgever naar op zoek is. Relevantie vind je ook terug binnen je opleidingen. Voor een sollicitatie kun je een aantal vakken benoemen die goed bij de functie passen. En bij een andere sollicitatie sluit je scriptie-onderwerp misschien veel beter aan. Benoem niet alles, maar maak keuzes.

Upcoming workshops 'cv tips' (NL)
Workshops (NL)
Check aanbod

Overzichtelijkheid

Door te schrappen geef je alleen de informatie die er echt toe doet, maar je maakt je CV ook overzichtelijker. Een CV bestaat in principe uit twee pagina snel kan zien of jij geschikt bent. Overzichtelijkheid vergroot je in de eerste plaats door duidelijk visueel afgescheiden categorieën te hanteren. Opleidingen zijn duidelijk één blok, net als je personalia. Alle data staan links als één kolom uitgelijnd. Verkies bulletpoints boven een geschreven alinea wanneer je taken, vaardigheden of vakken benoemt. Functietitels en namen van opleidingen zouden dikgedrukt of onderstreept moeten zijn, zodat snel te zien is wat je allemaal hebt gedaan.

Upcoming workshops CV
Workshops (ENG)
Check aanbod

Overtuigingskracht

Bovenaan je CV, meteen na je personalia, kun je een profiel schrijven. Dat profiel vertelt in 3 of 4 zinnen aan de lezer over je drijfveren en ambitites. Een goed profiel brengt enthousiasme over, en dat geeft werkgevers meer zekerheid dat je je mogelijk nieuwe werk met veel gedrevenheid zult uitvoeren. Vermijd begrippen die op elke sollicitant van toepassing zouden kunnen zijn. Durf specifiek te zijn in wie jij bent en wat jou anders maakt. Overtuigingskracht vergroot je ook door referenties op te nemen in je CV. Afhankelijk van de situatie kun je vermelden dat referenties gegeven, maar je kunt ook besluiten de namen van je referenties al te noemen. De contactgegevens van die referenties geef je pas wanneer die van je gevraagd worden, zodat je de gerefereerde eerst nog op de hoogte kunt stellen.

Gratis cv check!

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van een goed cv? Kom dan naar de I Shop voor een gratis cv check!

Laatst gewijzigd:06 april 2017 15:16
printView this page in: English