Skip to ContentSkip to Navigation
Career ServicesOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Career Services

Career ServicesCarrière-advies

Contractonderhandelingen

Het opbouwen van een succesvolle carrière die bij jou past omvat meer dan het vinden van de juiste baan. Wanneer je na een geslaagd sollicitatiegesprek te horen krijgt dat je bent aangenomen, rest je nog een laatste stap. Je hebt iets unieks te bieden dat gewild is. Dat geeft je de kans te onderhandelen.

Download de factsheet
Download factsheet!

Ken je standpunt

Neem de tijd om je goed realiseren wat jouw persoonlijke voorkeuren en doelen zijn. Waarschijnlijk weet je wel ongeveer wat je zou willen bereiken met een onderhandeling, maar je zult het exact moeten weten. Alleen dan kun je helder communiceren. Wanneer je bijvoorbeeld besluit te onderhandelen over je salaris, denk dan na over het omslagpunt. Vraag je af bij welk bedrag accepteren even aantrekkelijk word als afwijzen. Door contact te zoeken met vakgenoten of verenigingen controleer je of jouw wensen realistisch zijn. Bedenk je daarbij goed dat je meer mag vragen dan een gemiddeld salaris wanneer jouw vaardigheden ook beter zijn dan die van gemiddelde vakgenoten.

Begrijp het perspectief van de ander

Vraag je af wat de doelen en voorkeuren van je gesprekspartner zouden kunnen zijn. Alleen wanneer je daar een realistische inschatting van hebt geprobeerd te maken kun je in onderhandeling treden. Je kunt bijvoorbeeld nog voor de onderhandeling nadenken over de verschillende arbeidsvoorwaarden waar je onderhandelingspartner wel en niets iets mee kan doen. Evengoed mag je je afvragen op welke punten die onderhandelingspartner liever niet in zal leveren, en bij welke onderdelen hij of zij dat misschien zal doen.

Zie onderhandelen als samenwerken

Wanneer je aangeeft dat je met een probleem zit en vraagt om samen over een oplossing na te denken, presenteer je je heel anders dan wanneer je eisen stelt. Je behoudt daarmee de sympathie die je gesprekspartner voor je voelt. Die sympathie is enorm belangrijk voor de uitkomst van de onderhandeling. Wanneer je onderhandelen als samenwerken ziet, wordt het ook logischer om verschillende onderdelen van de onderhandeling te bundelen. Inleveren op het één betekent vaak dat je iets anders wel zou kunnen krijgen. Wanneer je besluit in te leveren op een bepaalde arbeidsvoorwaarde, grijp die kans dan aan om je onderhandelingspartner te vragen jou tegemoet te komen op een ander vlak. Zo vergroot je je kansen op een goede uitkomst.

Laatst gewijzigd:17 februari 2017 11:07
printView this page in: English