Skip to ContentSkip to Navigation

Career Services

Career ServicesCurrent

Resultaten enquête 2014

Studenten over hun (studie)loopbaan

In februari 2014 heeft NEXT alle studenten van de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd naar enkele (studie)loopbaan-gerelateerde vraagstukken. Dit was hun antwoord:

Gelukkig heb ik direct de juiste studiekeuze gemaakt

72% van de studenten heeft direct de juiste studiekeuze gemaakt. Dat is hartstikke mooi! Maar dat betekent ook dat 28% van de studenten niet direct de juiste studiekeuze heeft gemaakt. Een verkeerde studiekeuze maken is geen enorme ramp, maar wanneer je opnieuw begint aan een studie wil je er wèl zeker van zijn dat je op de juiste plek zit. NEXT biedt workshops aan op het gebied van (studie)keuzes maken. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

NEXT helpt me via mijn opleiding al op loopbaangebied

89,5% van de studenten voelt zich (nog) niet via de opleiding door NEXT geholpen op loopbaangebied. Gelukkig heeft 69,5% van de studenten heldere loopbaandoelen en weet hij of zij hoe hij ze moet bereiken. De overige 40,5% heeft nog niet zo duidelijk voor ogen wat zijn of haar loopbaandoelen zijn of weet nog niet zo goed hoe deze doelen bereikt gaan worden.

Deze studenten kunnen in gesprek gaan met de studieadviseur van hun opleiding, langskomen bij het inloopspreekuur bij het NEXT servicepunt, of bij NEXT een workshop volgen over het maken van (studie)keuzes. Kijk op de website voor het actuele aanbod.

Via een stage kan ik een goed beeld krijgen van mijn toekomstige werkomgeving

96% van de studenten vindt dat je via een stage een goed beeld krijgt van de toekomstige werkomgeving en 82,5% van de studenten zou het fijn vinden als iemand hen zou helpen bij het vinden van een stage. Deze studenten kunnen een afspraak maken met de studie adviseur of stage coordinator van de opleiding. Zij kunnen je verder op weg helpen. Daarnaast biedt NEXT workshops aan die je helpen bij het vinden van een stage. Kijk op de website voor ons actuele aanbod.

Mijn kwaliteiten? Die kan ik zo opnoemen

71% van de studenten kan zijn of haar kwaliteiten zo opnoemen. Dat is heel goed nieuws, want dat is een heel goed begin wanneer je zoekt naar een baan. 29% van de studenten weet nog niet heel precies wat zijn of haar kwaliteiten zijn. NEXT biedt daarom een aantal trainingen aan die je helpen bij het ontdekken van je kwaliteiten en persoonskenmerken. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Ik kan wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van mijn CV

72% van de studenten geeft aan wel wat begeleiding te kunnen gebruiken bij het opstellen van een CV. Voor die studenten staat de NEXT studentenpool elke werkdag tussen 11:00 en 17:00 klaar bij het NEXT servicepunt in de UB. Zij zijn opgeleid om studenten advies te geven over hun CV en motivatiebrieven. Ze geven nuttige en werkbare tips om je CV en brief te verbeteren. Wil je toch eerst zelf aan de slag? Dan kun je op onze website meer informatie vinden over dit onderwerp. Ook biedt NEXT workshops aan over het schrijven van CV's. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Advies over het schrijven van een sollicitatiebrief lijkt me handig

85% van de studenten zou graag advies krijgen over het schrijven van een sollicitatiebrief. Ook hiervoor kun je elke werkdag tussen 11:00 en 17:00 terecht bij de NEXT studentenpool bij het NEXT servicepunt in de UB. Zij zijn opgeleid om studenten advies te geven over hun CV en motivatiebrieven. Ze geven nuttige en werkbare tips om je CV en brief te verbeteren. Wil je toch eerst zelf aan de slag? Dan kun je op onze website meer informatie vinden over dit onderwerp. Ook biedt NEXT workshops aan op het gebied van het schrijven van sollicitatiebrieven. Kijk voor ons actuele aanbod op de website.

Ik weet al wat ik wil worden als ik later groot ben

61% van de studenten weet nog niet wat hij of zij wil worden. NEXT biedt trainingen aan op het gebied van keuzes maken over de (studie)loopbaan. Om erachter te komen wat voor werk je later zou willen doen, kan het ook helpen om tijdens je studie stage te lopen, en ook op dat gebied biedt NEXT trainingen aan. Kijk op onze website voor het actuele aanbod. Lees ook eens onze informatiepagina over het voorbereiden op de arbeidsmarkt. Hier vindt je enkele tips de je kunnen helpen bij de zoektocht naar jouw droombaan.

Ik denk dat ik vrij makkelijk mijn droombaan vind

78,5% van de studenten verwacht niet dat ze heel gemakkelijk hun droombaan zullen vinden. Om je droombaan te vinden is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je wilt. Maar ook wanneer je weet wat je wilt kan het lastig zijn om die droombaan ook te krijgen. Om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten kun je elke werkdag tussen 11:00 en 17:00 je CV en motivatiebrief laten checken bij het servicepunt in de UB. Daarnaast biedt NEXT workshops aan die je helpen bij je LinkedIn-profiel, motivatiebrief of Cv te verbeteren, en sollicitatietrainingen. Kijk op onze website voor het actuele aanbod.

Ik weet wat er van mij gevraagd wordt in mijn toekomstige baan

57% van de studenten weet niet precies wat er van hem of haar verwacht wordt in zijn of haar toekomstige baan. Er zijn verschillende maniere om erachter te komen wat er van je gevraagd wordt in je toekomstige baan. Zo kun je stages volgen in dezelfde branche als jij later werkzaam wilt zijn. Als het dan nog niet helemaal duidelijk is, zou je een netwerkgesprek kunnen voeren met iemand uit het werkveld. Zo kom je er niet alleen achter wat er in de toekomst van je gevraagd zal worden, maar breidt je ook je netwerk uit. Daarnaast biedt NEXT verschillende trainingen en workshops op het gebied van het vinden van de ideale stage en op het gebied van netwerken. Kijk op de website voor het actuele overzicht.

Het inloopspreekuur van NEXT heb ik wel eens bezocht

Nog niet veel studenten hebben afgelopen jaar het inloopspreekuur bezocht. Tijdens het inloopspreekuur kun je vrijblijvend praten met- en vragen stellen aan onze trainers op het gebied van (studie-)loopbaan. Zij proberen je in circa 20 minuten zo goed mogelijk op weg te helpen. Loop eens langs bij het NEXT servicepunt in de UB, en maak een afspraak met één van onze trainers.

Ik ga NEXT en haar activiteiten de komende tijd volgen

78% van de studenten heeft aangegeven NEXT en haar activiteiten de komende tijd te gaan volgen. Zoek ons op bij het NEXT servicepunt in de UB, bekijk het actuele cursusaanbod op de website en zoek vacatures en carrierevenementen op Career ConNEXT.

Ik zou NEXT kunnen helpen met tips en ideeen

23% van de studenten kan NEXT helpen met tips en ideeen. Dat is hartstikke mooi, want input is altijd welkom. Stuur je tips of ideeen naar next@rug.nl.

Laatst gewijzigd:19 december 2017 14:31