Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsBacheloropleidingenGeneeskundeMedicine, profile Global Health
Header image Medicine, profile Global Health

Medicine, profile Global Health

Waarom is etniciteit zo belangrijk bij onderzoek naar diabetes? Wat is de kans op tuberculose tegenwoordig? Wat betekent het 'recht op gezondheid'? Wat zijn de gevolgen van armoede voor gezondheid?

Hoe ga je als huisarts in Amsterdam (160 verschillende nationaliteiten) om met de culturele diversiteit van patiënten en collega's? Hoe kun je behandelingen en preventieprogramma's aanpassen aan specifieke doelgroepen? Hoe beïnvloeden mondiale epidemieën je werk?

In de Global Health Learning Community staan de belangrijkste factoren centraal die de gezondheid van individuen en bevolkingen wereldwijd beïnvloeden. Hun behoeften kunnen niet alleen met geneeskunde opgelost worden. Daarom omvat het programma, naast andere thema's, ook een inleiding op financiering, recht, sociale wetenschappen, milieuwetenschappen, geopolitiek en het werk van de Verenigde Naties.

De studentengroep bestaat uit vele nationaliteiten. De voertaal in deze community is Engels. Je zult je beheersing van het Nederlands tijdens de bachelorfase moeten aantonen en misschien Nederlands moeten leren voordat je aan de master Geneeskunde kunt beginnen. In de masterfase zijn de meeste klinische rotaties in het Nederlands. Er zijn echter ook onderzoeksstages en enkele klinische rotaties die buiten Nederland kunnen plaatsvinden.

Wij bereiden onze medische studenten voor op het werken als medisch specialisten, onderzoekers of gezondheidsbeleidsmakers waar ook ter wereld.


Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Geneeskunde
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
56551
Voertaal
Engels
Start
September
Faculteit
Medische wetenschappen
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?

Kenmerken van het Groninger curriculum zijn:een probleemgestuurd programma waarin de patient en de student centraal staan. Van studenten wordt veel zelfstandigheid en eigen activiteit verwacht.

Welke vier Learning Communities?

Veel dingen die je tijdens de bachelor geneeskunde leert zijn in alle vier de learning communities gelijk (de algemeen medische problematiek), het verschil zit in het verdiepende deel. Bij de keuze van de thema's voor de vier learning communities zijn we uitgegaan van de (verwachte) ontwikkelingen in de zorg en de speerpunten van het UMCG. Je kiest de learning community die het best bij jouw belangstelling past. Om de juiste student met de juiste community te matchen is het belangrijk dat je je verdiept in de focus van de learning communities. De focus bepaalt de invalshoek voor de verdieping van de medische problematiek en varieert van “breed-generalistisch” tot “verdiepend specialistisch”.

De vier learning communities zijn:

 • Global Health (Engelstalig, breed)
 • Duurzame zorg (Nederlandstalig, breed)
 • Intramurale zorg (Nederlandstalig, specialistisch)
 • Molecular Medicine (Engelstalig, specialistisch)
Programma

De propedeuse bestaat 4 blokken en 2 onderwijslijnen. In de blokken worden verschillende basisvakken geïntegreerd aangeboden. Elke onderwijsweek start met een patiënt presentatie.

Curriculum

Tijdens de bachelor worden studenten eerst vertrouwd gemaakt met medische basisdisciplines zoals anatomie; Biochemie; Fysiologie en neurowetenschappen. In het tweede en derde jaar ligt de nadruk op clusters van gerelateerde ziekten of aandoeningen.

Programma-opties
Junior Scientific Masterclass (JSM) (honoursprogramma)

The Junior Scientific Masterclass was set up in 1999.

The purpose of JSM is providing medical students who were interested in doing scientific research extra opportunities in addition to the regular degree programme.

The ideal is to ensure that in the future more medical doctors will do clinical research as well as taking care of their patients. At present there is a great shortage of physician-scientists.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Voor gemiddeld 10 weken

Naast de keuzeperiode kan ook de zorgstage in jaar 1 in het buitenland worden gedaan.

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde

 • Natuur & Techniek

  biologie

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

For international students to be eligible to the program you must have attained the necessary qualifications for admittance into a Bachelor's in Medicine program in your own country; your secondary education must be comparable to Dutch VWO diploma and include qualifications in Biology, Chemistry, Physics, Mathematics + English. For more information send an e-mail to admission@rug.nl

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

For international students to be eligible to the program you must have attained the necessary qualifications for admittance into a Bachelor's in Medicine program in your own country; your secondary education must be comparable to Dutch VWO diploma and include qualifications in Biology, Chemistry, Physics, Mathematics + English. For more information send an e-mail to admission@rug.nl

overige toelatingseisen

Please note: Studielink only knows geneeskunde (=Dutch for Medicine). Please select Geneeskunde in Studielink as the degree you want to apply for. We will ask you in a later stadium which learning community you want to participate in.

Taaleisen

ExamenMinimum score
IELTS gemiddelde score6.5
TOEFL papieren versie580
TOEFL computerversie237
TOEFL internetversie92

Numerus Fixus

Deze opleiding heeft een numerus fixus van maximaal 120 instromers per jaar.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten15 januari 202001 september 2020
EU/EEA studenten15 januari 202001 september 2020
non-EU/EEA studenten15 januari 202001 september 2020
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2018-2019€ 2060voltijd
niet EU/EER2018-2019€ 32000voltijd
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
niet EU/EER2019-2020€ 32000voltijd

The Dutch government intends to halve the statutory tuition fees for specific groups of first year bachelor's students starting from the 2018/19 academic year.

https://www.rug.nl/education/tuition-fees-halved

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Na het afronden van je masteropleiding kun werken op het gebied van Global Health of in een andere tak van de medische wetenschap. Je kunt je werk voortzetten in het ziekenhuis en je ontwikkelen tot medisch specialist. Je kunt ook gaan werken als onderzoeker, docent of beleidsadviseur.

Onderzoek
Nu aanmeldenDownload brochureOpen dagen en evenementenContact
Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Medicine, profile Global Health, neem dan contact op:

Studentprofiel

Een student in deze Learning Community wil uitgedaagd worden om verder te kijken dan de medische basiskennis om de problemen van groepen patiënten en populaties te leren begrijpen. Hij/zij is geïnteresseerd in transculturele communicatie. Alle studenten en docenten begrijpen de rol van de arts als 'health advocate'. Wij zoeken studenten die out-of-the-box durven denken en het kunnen waarderen om in een internationale groep te werken.

(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is).

Aansluitende master programma's