Skip to ContentSkip to Navigation
EducationBachelor's degree programmesBusiness Administration
Header image Bedrijfskunde

Bedrijfskunde

Hoe produceer je efficiënt, houd je de organisatie financieel gezond en blijven je medewerkers gemotiveerd? Bij Bedrijfskunde komen alle aspecten van het ondernemen aan bod.

Als bedrijfskundige kijk je door verschillende brillen naar organisaties. Je ziet hoe onderdelen van een organisatie elkaar beïnvloeden en analyseert krachten en zwakheden. Dit kan gaan over betere werkafspraken, aanpassingen van productielijnen, veranderingen in de bedrijfscultuur, effectievere marketingstrategieën, maar ook over complete reorganisaties of outsourcing. Kortom: bij bedrijfskunde gaat het om alle facetten die bijdragen aan het reilen en zeilen van een goedlopende onderneming.

Bedrijfskunde aan de RUG is een veelzijdige opleiding. In het tweede studiejaar kies je één van deze profielen.

 • Accountancy & Controlling
 • Business & Management
 • Technology Management

Deze profielen bieden naast de kernvakken die belangrijk zijn voor elke bedrijfskundige een verdieping in een bepaalde richting. Zo ben je na het afronden van de bachelor breed opgeleid in de bedrijfskunde, maar onderscheid je je ook door middel van specialistische kennis in een bepaalde richting.

Ook na de bachelor biedt de RUG de mogelijkheid om je nog verder te ontwikkelen in bedrijfskunde, met veel aansluitende masters.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Bedrijfskunde
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
50645
Voertaal
Nederlands, Engels
Start
September
Faculteit
Economie en bedrijfskunde
AACSB AccreditedEQUISStudie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?

Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen is veelzijdig en biedt naast een gedegen wetenschappelijke basis talloze specialisatiemogelijkheden. Aan de RUG kun je de volledige opleiding tot registeraccountant (RA) of registercontroller (RC) volgen en is dat opleidingstraject korter dan aan de meeste andere universiteiten. Bovendien heeft de faculteit twee toonaangevende internationale accreditaties: EQUIS en AACSB. Dat heeft slechts 1% van de business-schools wereldwijd.

Programma

In het eerste jaar volg je vakken op het gebied van marketing van producten en diensten, financial en management accounting, human resource management en operations management. Je leert de kneepjes van het vak: hoe breng je een bedrijfsvraagstuk in kaart? Hoe kwantificeer en interpreteer je gegevens? Hoe doe je een literatuurstudie? Hoe zet je een marketingonderzoek op? Ook ga je op bedrijfsbezoek of voer je onderzoek uit bij een bedrijf.

VakkenCourse Catalog >
Academic Skills I (5 EC)
Academic Skills II (5 EC)
Financial Accounting BDK (5 EC)
Gedrag in organisaties (5 EC)
Informatiemanagement BDK (5 EC)
Management Accounting BDK (5 EC)
Management Science (5 EC)
Marketing BDK (5 EC)
Organisatie en omgeving (5 EC)
Organisatie en technologie BDK (5 EC)
Statistiek BDK (5 EC)
Supply Chain Operations (5 EC)

In het tweede jaar volg je vakken als financial management, ontwerpmethodologie en recht. Daarnaast kies je een van de drie profielen: Business & Management, Accountancy & Controlling of Technology Management. Je verdiept je in methoden van wetenschappelijk onderzoek en oefent vaardigheden zoals schrijven, presenteren en samenwerken. En je voert een opdracht uit in de praktijk.

VakkenCourse Catalog >
A&C - Advanced Financial Accounting (5 EC)
A&C - Boekhouden (5 EC)
A&C - Financial Reporting and Consolidation (5 EC)
A&C - Financiering (5 EC)
A&C - Internal Control (5 EC)
A&C - Introduction to auditing (5 EC)
B&M - A&C Accounting for Management Control (5 EC)
B&M - Human Resource Management (5 EC)
B&M - Management- en Organisatietheorie (5 EC)
B&M - Marktcontext en Marktonderzoek (5 EC)
B&M - Organisatieverandering en Leiderschap (5 EC)
B&M - Strategic Management (5 EC)
B&M - TM - A&C Financial Management (5 EC)
B&M - TM - A&C Kwalitatieve onderzoeksmethoden (5 EC)
B&M - TM - A&C Kwantitatieve onderzoeksmethoden (5 EC)
B&M - TM - A&C Ontwerpmethodologie (5 EC)
B&M - TM - A&C Recht BDK (5 EC)
B&M - TM Operations Management (5 EC)
TM - Applied Manufacturing Research (5 EC)
TM - Logistieke informatiesystemen (5 EC)
TM - Management of Product Innovation (5 EC)
TM - Ontwerpmethodologie (5 EC)
TM - Production Planning & Quality Control (5 EC)
TM - Technologiemanagement (5 EC)
TM - Work Organization and Job design (5 EC)

Tijdens het eerste semester van het derde jaar van de profielen Business & Management en Technology Management kies je een universitaire, facultaire óf buitenland-minor. Een universitaire minor wordt door een andere faculteit aangeboden en bestaat uit vakken buiten je eigen vakgebied.

Deze is vooral verbredend van aard. De facultaire minor heeft een meer specialiserend karakter. Je gaat dieper in op één of meer deelgebieden van jouw vakgebied. In de buitenland-minor kun je vakken volgen aan een universiteit over de grens. Het tweede semester schrijf je een bachelorthesis en volg je een aantal vakken. Bij het profiel Accountancy & Controlling ligt het programma vanwege de beroepseisen vast en daarom is er binnen dat profiel geen sprake van een minor. Je kunt wel extra-curriculair een minor volgen (ook in het buitenland). In het tweede semester schrijf je je bachelor thesis, daarnaast volg je nog vakken.

De mogelijke minoren binnen het profiel Business & Management zijn:

 • een van de facultaire minoren Innovation & Entrepreneurship of Bedrijf en Belastingen
 • een semester studeren in het buitenland
 • een verdiepende minor binnen je programma
 • een verbredende minor aan een andere faculteit van de RUG.

Voor het profiel Technology Management kies je uit:

 • een van de facultaire minoren Innovation & Entrepreneurship of Bedrijf en Belastingen
 • een semester studeren in het buitenland
 • een technische verdieping aan de bèta faculteit
 • een verbredende minor aan een andere faculteit van de RUG.
VakkenCourse Catalog >
A&C - B&M - TM Profiel specifieke vakken (20 EC)
Bachelor afstudeerwerkstuk Bedrijfskunde (10 EC)
Minor (30 EC, facultatief)

Curriculum

Het eerste en tweede jaar van de Bachelor Bedrijfskunde wordt in bovenstaande tabel volledig weergegeven, het derde jaar betreft een selectie van vakken uit de verschillende profielen.

Programma-opties
Business & Management (profiel)

Op welke manieren kan een organisatie gestructureerd worden? Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende constructies? En hoe ga je daar als manager mee om? Je leert het in dit profiel.

Het profiel Algemene Bedrijfskunde bestudeert organisaties en hun omgeving. Je leert over leiderschap, strategie en innovatie. Naast vijf centrale vakken doe je een onderzoeksproject, waarin je je opgedane kennis toepast. Dit kan bijvoorbeeld door een businessplan te schrijven of een concreet bedrijfsvraagstuk op te lossen.

Je kunt een minor volgen om je bedrijfskundige kennis te verdiepen. Ook kun je ervoor kiezen je kennis te verbreden door vakken te volgen aan een andere faculteit. Daarnaast is het mogelijk een semester in het buitenland te studeren. Ook kan je kiezen voor de minor Innovation and Entrepreneurship (www.rug.nl/minor-innovation-entrepreneurship)

Accountancy & Controlling (profiel)

Ben je geïnteresseerd in een carrière als accountant of controller? Wil je aan de slag met echte cases? Dan is dit profiel iets voor jou.

In deze opleiding leer je betrouwbare bestuurlijke informatie- en beheersystemen opzetten. Op die manier doe je kennis en vaardigheden op waarmee je organisaties kunt adviseren over de (financiële) gevolgen van bepaalde beslissingen.

Belangrijke vakken binnen dit programma zijn Financial en Management Accounting, Boekhouden, Internal Control, Auditing, Belasting- en Ondernemingsrecht en Corporate Governance. De opleiding voldoet aan de eisen die de bij wet ingestelde Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) en de Vereniging voor Registercontrollers (VRC) stellen. Daarom is in dit profiel geen minor opgenomen, alleen verplichte, verdiepende vakken. Zo word je goed voorbereid op de aansluitende master. Je kan altijd extra-curriculair een minor volgen (ook in het buitenland).

Meer informatie over deze optie

Technology Management (profiel)

Wil je leren hoe je technologie kunt inzetten om bedrijven effectiever en efficiënter te maken? In dit profiel leer je management en techniek te combineren.

Technologie zorgt voor vernieuwing, maar dat gaat niet vanzelf. Ook technologie moet georganiseerd worden: van de inrichting van de werkplek en de taakverdeling onder medewerkers, tot materiaaleigenschappen, productietechnieken en intern transport.

In dit profiel leer je wat er komt kijken bij het ontwikkelen, maken en vernieuwen van producten en diensten. Onderwerpen als logistiek, productie, arbeidsorganisatie en informatieverwerking passeren de revue. Verder leer je over de rol die technologie speelt in het bedrijfsleven.

In het derde jaar kun je een minor volgen aan een bètafaculteit om je kennis van technologie te verdiepen. Of je kiest de minor Innovation and Entrepreneurship (www.rug.nl/minor-innovation-entrepreneurship). Ook kun je ervoor kiezen een semester in het buitenland te studeren. Je afstudeeropdracht bestaat uit een afstudeerwerkstuk en een praktijkopdracht waarin je een bedrijfsonderdeel her ontwerpt.

Meer informatie over deze optie

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is aanbevolen
 • Maximaal 30 EC

Wil je een semester in het buitenland studeren? Onze jaarindeling sluit naadloos aan op die van de meeste buitenlandse universiteiten, waardoor je ook daar voor een paar maanden of een semester terecht kunt. Tijdens je studie word je hierover uitgebreid geïnformeerd. Een uitgelezen kans om je persoonlijke én vakinhoudelijke horizon te verbreden!

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde A of wiskunde B;Het profiel Cultuur en Maatschappij moet je aanvullen met tenminste Wiskunde A of B.

 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • HBO propedeuse

  Als je met een afgeronde HBO-propedeuse wilt instromen, dan kan dat mits je voldoet aan de wiskunde-eis. Voorwaarde is dat je minstens wiskunde A of B (voorheen wiskunde A12 of B1) op VWO-niveau afgerond hebt.

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
minimum kennis

Om tot de bacheloropleiding Bedrijfskunde toegelaten te worden is een VWO-diploma met Wiskunde A vereist.

overige toelatingseisen

Als je vragen hebt over aanmeldingsprocedures en deadlines, neem dan contact op met onze Centrale Studenten Administratie: https://www.rug.nl/education/contact/information-services/centrale-studenten-administratie

Aanmeldingsprocedure

Als je je voor het studiejaar 2019/2020 aan wilt melden voor een Bacheloropleiding zonder decentrale selectie, moet je dat uiterlijk 1 mei 2019 in Studielink doen. Dat is wettelijk vastgelegd. Vervolgens heb je recht op een zogeheten matchingsactiviteit. Bij zo'n activiteit check je of jij en de studie bij elkaar passen.

Lees meer over de matchingprocedure op Matching bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202001 september 2020
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Met je master op zak kun je terecht in heel veel verschillende functies zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid en non-profitorganisaties.

Al onze opleidingen zijn EQUIS- en AACSB-geaccrediteerd, wat je diploma extra waarde geeft op de arbeidsmarkt. Ligt je interesse bij het doen van wetenschappelijk onderzoek, dan kun je na de research master doorgaan met promotieonderzoek. Dat is de basis voor een wetenschappelijke carrière aan de universiteit of een onderzoeksbaan in het bedrijfsleven.

FEB Career Services
Goed voorbereid de arbeidsmarkt op? De FEB Career Services biedt allerlei activiteiten aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige carriere. Bezoek de website van de FEB Career Services voor meer informatie: FEB Career Services

Potentiële beroepen

 • Management- en adviesfuncties

  Bij bedrijfskunde kun je denken aan management- en adviserende functies op het gebied van human resource management, marketing, ict of financiën. Je helpt een bedrijf bij het verhogen van de efficiëncy en het introduceren van innovatieve oplossingen. Ook non-profitorganisaties en overheden zijn druk bezig hun manier van werken te professionaliseren. Voorbeelden van functies die studenten bedrijfskunde kregen, zijn business analist, hoofd fondsenwerving van een liefdadigheidsinstelling en senior manager financiële zaken bij een grote gemeente.

 • Technologiemanager

  Met het profiel technologiemanagement kun je kiezen voor beroepen op het snijvlak van management en techniek, zoals bijvoorbeeld analist, consultant, brand manager, industrial engineer, informatieanalist, organisatieadviseur, productiemanager en kwaliteitsmanager. Feit is dat vrijwel alle afgestudeerden direct na hun afstuderen een baan vinden.

  Een technologiemanager kan eigenlijk overal terecht - van multinational tot adviesbureau, van luchtvaartmaatschappij tot voedingsmiddelenfabrikant -, zolang er maar een focus is op techniek en een continue drang naar verbetering.

 • Accountant of controller

  Studenten met het profiel accountancy volgen vrijwel allemaal aansluitend de masteropleiding accountancy en controlling en daarna een postinitiële opleiding, accountancy of controlling. Aan de Rijksuniversiteit Groningen kun je deze postinitiële opleidingen volgen. De Executive Master of Accountancy direct na je master, en de Executive Master of Finance en Control na een aantal jaar werkervaring.

  Als accountant werk je meestal voor één van de vier grote accountantskantoren: KPMG, PricewaterhouseCoopers, Deloitte of Ernst & Young. Bedrijven laten door zo'n kantoor hun jaarrekening controleren. Als accountant kijk je dan naar de totale organisatie van het bedrijf. Je vormt je een beeld van de administratieve organisatie, bekijkt informatiestromen en voert steekproeven en cijferanalyses uit om bepaalde transacties te testen. Een controller is een vaste medewerker van een bedrijf. De controller bereidt onder meer de jaarrekening voor en is verantwoordelijk voor het opstellen van budgetten, het maken van kostenberekeningen, het beoordelen van investeringsvoorstellen en het opstellen van prestatiemeetsystemen. Je wordt ook wel het financiële geweten van het bedrijf genoemd.

Onderzoek

Onderwijs gekoppeld aan onderzoek én loopbaanontwikkeling

Ons onderwijs sluit aan op het bedrijfsleven en staat midden in de maatschappij. Daarnaast besteedt de faculteit vanaf het begin van de opleiding aandacht aan wetenschappelijk onderzoek en loopbaanontwikkeling. Een analytische en kritische geest en een groot probleemoplossend vermogen zijn immers kwaliteiten die elke student nodig heeft in een verdere carrière.

In samenwerking met externe partners voeren we onderzoeksprojecten uit op het gebied van bijvoorbeeld het bankwezen, lokale overheid, klantanalyses, leiderschap, energie, gezond ouder worden en lean operations.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Een dag student / FEBNettelbosje 2Meer informatie
Open dagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Bedrijfskunde, neem dan contact op:

 • Bekijk deze videoSluiten
 • 
						Testimonial van	Tobias Hooghiem

  De aardige medestudenten en de open sfeer die er heerst, maken het een fijne plek om te studeren.

  – Tobias Hooghiem
  Lees verder

  Ik was op zoek naar een brede studie en Bedrijfskunde trok mij daarom in het bijzonder. Als bedrijfskundige krijg je met veel verschillende facetten van een bedrijf te maken. Het op elkaar afstemmen van deze verschillende onderdelen spreekt mij erg aan, want hierdoor kan een bedrijf optimaal presteren. Groningen is echt een hele toffe stad. Het voelde vrijwel direct al vertrouwd en het is er gewoonweg heel gezellig. Het leeft er dag en nacht en het heeft alles om je er te vermaken.

  Sluiten
Studentprofiel

Ben je geïnteresseerd in een wetenschappelijke opleiding en praktijk? De bacheloropleiding Bedrijfskunde is een interdisciplinaire, wetenschappelijke en praktijkgerichte opleiding met ruime aandacht voor vaardigheden die in de beroepspraktijk van belang zijn. De opleiding stelt je in de gelegenheid om een brede academische vorming op te doen met betrekking tot het functioneren van en het ingrijpen in organisaties.

(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is).

Studiebegeleiding

Studeren betekent veel zelfstandig werken en plannen, maar de faculteit helpt je daar natuurlijk wel bij. Je wordt samen met andere eerstejaars in een studiesuccesgroep opgevangen door een mentor. Deze ouderejaarsstudent zorgt ervoor dat je snel wegwijs raakt binnen de faculteit. Je mentorgroep is ook de groep waarmee je werkcolleges volgt. Je hebt ook regelmatig een voortgangsgesprek met je tutor (docentbegeleider). Voor specifieke studievraagstukken kun je terecht bij de studieadviseurs.

De studiesuccesgroepen komen meteen vanaf de start van het eerste jaar regelmatig bij elkaar onder leiding van een student-mentor. Je ontmoet medestudenten, wisselt informatie uit en doet opdrachten waarmee je zicht krijgt op je eigen studiemethoden en die je kunnen helpen om effectiever te studeren. Met dezelfde groep volg je je werkcolleges. Deze kleinschalige opzet vergemakkelijkt het contact met je docenten.

Elke groep heeft een tutor (docentbegeleider), waarmee je gedurende het jaar een aantal keer een individueel gesprek hebt. Op deze manier krijg je persoonlijk en regelmatig feedback op je studievoortgang.

Veel verschillende factoren spelen een rol bij het succesvol studeren en het is dan ook niet gek als je behoefte hebt aan een objectieve, deskundige gesprekspartner om te kijken of je studie nog op schema ligt of als persoonlijke omstandigheden je studie beïnvloeden. Daarvoor kun je terecht bij de studieadviseurs van de faculteit. Zij behandelen alle informatie vanzelfsprekend vertrouwelijk.

Aansluitende master programma's