Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniSteun de RUGHet Ubbo Emmius FondsProjectenOverig

Tools & Materials Fund

Practica zijn een steeds belangrijker onderdeel aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Voor studenten van veel studierichtingen is het opdoen van lab-ervaring essentieel voor hun toekomstige loopbaan in de wetenschap of het bedrijfsleven. Ze moeten daarbij kunnen beschikken over de meest moderne apparatuur en materialen. Daarom heeft de faculteit het Tools & Materials Fund opgericht, bedoeld om extra geld op te halen voor de aanschaf van nieuwe, geavanceerde apparatuur en de vervanging van versleten voorzieningen. Sinds 2014 houdt de alumnidesk van het Ubbo Emmius Fonds belcampagnes onder oud-studenten voor dit fonds.

Nao Evolution Robot

In 2014 werd voor de eerste keer gebeld voor het Tools & Materials Fund. De opbrengst was € 20.035. De faculteit heeft met dit bedrag een Nao Evolution robot aangeschaft voor de onderwijsprogramma’s van Kunstmatige Intelligentie. Met deze humanoïde robot kunnen de studenten zich nog beter het programmeren van perceptie- en gedragsbesturing eigen maken.

Fabrieksstraat

Dankzij de eerste belcampagne werd er ook contact gelegd met de stichting PATO (Stichting voor Post Academisch Technisch Onderwijs). Deze stichting besloot in 2015 € 50.000 ter beschikking te stellen voor de inrichting van een modelfabrieksstraat voor studenten Technische Bedrijfskunde. Met deze straat kunnen studenten onder meer leren programmeren voor (industriële) processen en ervaring opdoen met een industriële omgeving en de aard van de systemen die daar gebruikt worden. Sinds september 2015 is de straat in gebruik als practicumopstelling. Het doel is (met name eerstejaars) studenten een eerste kennismaking te bieden met tien centrale academische en ingenieursvaardigheden, waarin het practicum vooral aandacht besteed aan analytisch denken, simulatie (als ingenieursvaardigheid) en communicatie.

Nao Evolution robot en de fabrieksstraat
Nao Evolution robot en de fabrieksstraat

Uitbreiding

In november 2015 werd er met een tweede belcampagne € 15.707 opgehaald. Met de opbrengst van deze campagne zal de fabrieksstraat worden uitgebreid met een (bio)chemische procesomgeving. In de toekomst hoopt de faculteit de straat met modules verder uit te breiden tot een multidisciplinaire experimentele fabriek en daarmee breder inzetbaar te maken in het onderwijs.

Film

In een korte film is de werking van de fabrieksstraat te zien. De uitdaging van de ‘straat’ is de regeltechniek: sensoren detecteren voorbijkomende productonderdelen waaruit beslissingen voor vervolgstappen worden gemaakt (productselectie, opslag of productiestappen).

Meer informatie en doneren

Op de crowdfunding website www.rugsteunt.nl leest u meer over dit onderzoek. Via deze site kunt u ook nog steeds een donatie doen voor het Tools & Materials Fund.

Laatst gewijzigd:01 december 2017 08:52
printView this page in: English