Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniSteun de RUGHet Ubbo Emmius FondsProjectenOverig

De Dode Zeerollen: schatten uit de grotten van Qumran

De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt één van de grootste archeologische vondsten ooit: de Dode Zeerollen. Het verhaal van hun ontdekking leest als een Dan Brown thriller, maar dan beter omdat de Dode Zeerollen echt zijn. In de vorige eeuw werden de meer dan tweeduizend jaar oude manuscripten gevonden in grotten nabij Qumran aan de Dode Zee. Deze ontdekking brengt ons naar de herkomst van de meest invloedrijke religieuze teksten in onze wereldgeschiedenis, de Bijbel. Mladen Popović, directeur van het Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, is wereldleider in het onderzoek naar de rollen. Hij wil jonge, getalenteerde wetenschappers de kans bieden zich aan te sluiten bij zijn onderzoek en zo een nieuwe generatie Dode Zeerollen experts opleiden.

Video Dode Zeerollen
Video Dode Zeerollen

Themakring Dode Zeerollen

De themakring Dode Zeerollen is een netwerk van geinteresseerde alumni, maar ook anderen, die het onderzoek naar de Dode Zeerollen een warm hart toedragen. De kring heeft de ambitie om het Groningse onderzoek naar deze oude manucripten in brede kring toegankelijk te maken. Daarbij werft de themakring fondsen voor postdoc posities aan het Qumran Instituut. De themakring wil zo jonge, getalenteerde wetenschappers de kans bieden zich aan te sluiten bij Popović' onderzoek. Het initiatief voor de themakring kwam - naar het voorbeeld van de regionale alumnikringen van de RUG- van een aantal alumni met grote interesse in het onderzoek dat wordt uitgevoerd aan het Qumran Instituut. De themakring en het Ubbo Emmius Fonds organiseren ten minste ieder jaar een bijzondere bijeenkomst voor de leden van de kring. Daarnaast zijn er af toe grotere publieksevenementen.

Wilt u op de hoogte blijven van de themakring of hebt u mogelijk interesse in deelname? Meld u dan bij het Ubbo Emmius Fonds via uef@rug.nl of 050-3637595.

Steun dit onderzoek

De themakring zet alles op alles om de benodigde financiering binnen te halen om ieder jaar een getalenteerde postdoc te werven, en hoopt daarbij op uw steun. U kunt lid worden van de kring (vraag ons gerust naar de mogelijkheden) of eenmalig een bijdrage overmaken via www.rugsteunt.nl.

Achtergrondinformatie onderzoek

De Dode Zeerollen dateren de derde eeuw v.Chr. tot de eerste eeuw n.Chr. en zijn als een tijdmachine die ons toont wat mensen meer dan tweeduizend jaar geleden lazen, dachten en vonden. Ze zijn gevonden tussen 1947 en 1956 in elf grotten nabij Qumran, aan de Dode Zee. De bijna duizend manuscripten behoren tot de oudst bekende religieuze teksten met betrekking tot het Jodendom, het Christendom en de Bijbel.

Het Groningse Qumran Instituut verricht al sinds 1961 specialistisch onderzoek naar de Dode Zeerollen. Het instituut is uniek in Nederland en speelt ook internationaal een leidende rol. Het is het enige onderzoekscentrum in Nederland waar de studie van het oude Jodendom en de Dode Zeerollen centraal staat.

poster expositie 2013
poster expositie 2013

In 2013 slaagde prof. Popović in iets wat niemand eerder lukte. Hij haalde een set originele Dode Zeerollen - die beheerd worden door de Israel Antiquities Authority - naar Nederland voor een unieke expositie in het Drents Museum. Popović was gastcurator van de tentoonstelling, die 140.000 bezoekers trok. De jonge directeur ontving tevens een prestigieuze Europese grant om onderzoek te doen naar de schrijvens van de oude teksten. Wie schreven en kopieerden de Dode Zeerollen? Een interdisciplinair project waarbij wordt samengewerkt met kunstmatige intelligentie.

Recent in de media:

  • Dagblad van het Noorden, april 2016, 'Dode-Zeerollenonderzoek floreert' > lees dit artikel
  • Volkskrant, april 2016, 'Onderzoekers werpen nieuw licht op oudste bijbelteksten' > lees dit artikel
Laatst gewijzigd:08 januari 2019 10:44
printView this page in: English