Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniSteun de RUGHet Ubbo Emmius FondsProjectenGezond ouder worden

Valerie Collij

Valerie Collij ontving op dinsdag 21 november 2017 een UEF-JSM Talent Grant. Dankzij de grant van € 7.000 kan zij haar onderzoek naar de darmflora van personen met een chronisch ontstoken darm verder uitbreiden.

Valerie Collij
Valerie Collij

'Mijn naam is Valerie Collij en ik ben sinds september 2015 MD-PhD studente in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit is voor mij de ideale baan, waarbij ik het werken in de kliniek kan combineren met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Op dit moment heb ik net mijn tweedejaars coschappen afgerond en sta ik op het punt om te starten met mijn tweede onderzoeksjaar.

In dit tweede onderzoeksjaar ga ik verder met mijn onderzoek naar de darmflora van personen met een chronisch ontstoken darm (IBD) en relevante subgroepen. Daarbij maak ik gebruik van de nieuwste technieken om de darmflora in ontlasting van deze patiënten te identificeren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we op basis van darmflora onderscheid kunnen maken tussen patiënten met IBD enerzijds en patiënten met prikkelbare darmsyndroom anderzijds.

In het vervolgonderzoek ligt de focus op één van de relevante subgroepen, namelijk patiënten die naast een chronisch ontstoken darm ook een chronische ontsteking van de galwegen (PSC) hebben. PSC is een zeldzame aandoening waarbij de enige beschikbare behandeling een levertransplantatie is; een zeer ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt. Verder hebben deze patiënten een hogere kans op het ontwikkelen van galgangkanker of darmkanker.

Vanwege de zeldzaamheid van deze aandoening en de complexiteit van de analyses in darmflora, is het noodzakelijk om van veel patiënten informatie te verzamelen om een betrouwbaar onderzoek uit te voeren. Het doel van de studie is om meer inzicht te verkrijgen in de ziekte oorzaken van PSC zodat er aangrijpingspunten kunnen worden gevonden voor behandelingen. Daarnaast is het gebruik maken van de darmflora als diagnose essentieel voor deze patiëntengroep, omdat zij eerder follow-up kunnen krijgen voor eventuele ontwikkeling van galgangkanker of darmkanker.

De UEF-JSM Talent Grant heeft mij de mogelijkheid gegeven om van een additionele 60 patiënten met PSC ontlasting te verzamelen en te analyseren. Dit komt de betrouwbaarheid en kwaliteit van mijn onderzoek zeer ten goede. Voor mij persoonlijk geeft het krijgen van deze grant de bevestiging dat ik en mijn onderzoekgroep een relevante bijdrage leveren aan het wetenschappelijk kennisveld betreffende deze patiëntengroep en – nog belangrijker – de kwaliteit van hun leven.'

Laatst gewijzigd:05 april 2018 14:30