Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniSteun de RUGHet Ubbo Emmius FondsProjectenGezond ouder worden

Mariska Sie

Mariska Sie kreeg een beurs van € 15.000 toegekend uit een donatie van de Van der Meer-Boeremastichting. Mariska doet onderzoek naar 'de an giogenese in hersentumoren bij kinderen'.

Bloedvatnieuwvorming

Laaggradige hersentumoren zijn de meest voorkomende hersentumoren bij kinderen. Ondanks verschillende therapeutische mogelijkheden overlijden nog steeds kinderen aan de gevolgen van tumorgroei. Tevens bestaat er een aanzienlijke kans op chirurgische morbiditeit en nadelige effecten van chemo- en radiotherapie die op latere leeftijd tot een veelheid aan klachten kunnen leiden. Nieuwe behandelingsstrategieën zijn nodig om zowel mortaliteit als morbiditeit terug te dringen en daarmee de gezondheid (Healthy Ageing) te bevorderen.

Angiogenese, oftewel bloedvatnieuwvorming, is een cruciaal mechanisme betrokken bij tumorvorming en -progressie en vormt daarom een potentieel doelwit voor de behandeling van tumoren. Anti-angiogene therapie zou geschikt kunnen zijn voor kinderen met hersentumoren. Met behulp van een muismodel wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de effecten van anti-angiogene therapie op de groei van laaggradige hersentumoren.

De UEF-JSM Talent Grant levert een belangrijke bijdrage aan dit cruciale, maar tevens zeer kostbare onderzoek naar anti-angiogene therapie voor kinderhersentumoren.

Inzicht vergroten

Mariska: "Allereerst wil ik de Van der Meer-Boeremastichting hartelijk bedanken voor het genereuze bedrag van € 15.000. Tevens bedank ik het Ubbo Emmius Fonds (UEF) en de Junior Scientific Masterclass (JSM) die dit mogelijk hebben gemaakt. Het winnen van deze UEF-JSM Talent Grant levert een essentiële bijdrage aan de bestudering van anti-angiogene therapie op de groei van kinderhersentumoren (in een muismodel). Door het inzicht in de effecten van anti-angiogene therapie te vergroten, kan uiteindelijk optimalisatie van behandeling plaatsvinden voor kinderen met een hersentumor om zoveel mogelijk langetermijngevolgen te voorkomen en daarmee ‘Healthy Ageing’ te bevorderen. Het onderzoek vormt een belangrijke schakel in mijn MD/PhD-traject dat plaatsvindt onder begeleiding van dr. Eveline de Bont (kinderoncologie) en dr. Wilfred den Dunnen (pathologie)".

Laatst gewijzigd:19 april 2017 09:42