Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniSteun de RUGHet Ubbo Emmius FondsProjectenGezond ouder worden

Carolien Woolthuis

In 2010 kreeg Carolien Woolthuis een beurs van € 7.080 toegekend uit de opbrengsten van de toenmalige belcampagne voor de Junior Scientific Masterclass. In dat jaar begon ze aan haar onderzoek "De effecten van veroudering op de genetische opmaak van beenmergstamcellen in relatie tot de ontwikkeling van leukemie". Inmiddels is ze zover dat ze naast haar opleiding tot internist een eigen onderzoeksgroep kan opzetten.

Carolien Woolthuis
Carolien Woolthuis

'Mijn naam is Carolien Woolthuis en ik ben internist in opleiding. Vanaf het begin van mijn studie geneeskunde, doe ik wetenschappelijk onderzoek bij de afdeling Hematologie van het UMCG. Ik ben begonnen als jonge onervaren student en uitgegroeid tot zelfstandig arts-onderzoeker.

Mijn onderzoek richt zich op het ontstaan van acute myeloïde leukemie (AML). Dit is een ernstige vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg en die met name bij volwassenen voorkomt. Ondanks jaren van onderzoek, zijn de behandelmogelijkheden voor patiënten met AML nog lang niet optimaal en helaas sterft een groot deel van de patiënten aan deze ernstige ziekte. Ik ben ervan overtuigd dat we betere behandelingen kunnen ontwikkelen als we meer kennis hebben van de onderliggende mechanismen die leiden tot AML. Veroudering speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van AML en mijn promotieonderzoek richtte zich op de veranderingen die het beenmerg ondergaat tijdens het proces van veroudering.

De UEF-JSM Talent Grant die ik in 2010 heb mogen ontvangen, heeft het mogelijk gemaakt om op grote schaal naar de veroudering van beenmerg te kijken bij gezonde vrijwilligers. We hebben veranderingen in de expressie van genen kunnen vaststellen, waarvan we denken dat die een rol spelen bij het ontstaan van AML.

Naast het project dat mogelijk werd gemaakt door de subsidie, is het winnen van de UEF-JSM Talent Grant ook belangrijk geweest voor mijn carrière als arts-onderzoeker. Op dit moment combineer ik mijn opleiding tot internist-hematologie nog steeds met onderzoek naar AML. Afgelopen twee jaar heb ik als onderzoeker gewerkt in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York. Dit instituut behoort tot de beste van de wereld en ik heb veel belangrijke en leerzame ervaringen opgedaan. Deze ervaringen heb ik mee terug genomen naar het UMCG om hier mijn eigen onderzoeksgroep op te zetten. Ik hoop dat mijn wetenschappelijk onderzoek en mijn toekomstig werk als hematoloog een bijdrage kunnen leveren aan betere vooruitzichten voor patiënten met AML.'

Laatst gewijzigd:24 april 2017 16:14