Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniSteun de RUGDoneren

Notariële schenking

Wist u dat een lijfrente of notariële schenking de meest voordelige manier is om het Ubbo Emmius Fonds voor langere tijd te steunen. Een dergelijke gift is namelijk volledig aftrekbaar. Afhankelijk van uw inkomen betaalt de Belastingdienst tot 52% van uw gift.

Rekenvoorbeeld 1:

Stel, het belastingtarief van uw inkomen is 42%. U geeft nu jaarlijks 250 euro aan het Ubbo Emmius Fonds. Deze gift ligt onder de drempel van 1% en is daarom niet aftrekbaar. Maar als u de schenking vastlegt bij het UEF in een notariële akte, kunt u het bedrag wél aftrekken van de belasting. U kunt uw gift dan verhogen tot  430 euro en krijgt 42% terug van de belasting ofwel 180 euro. Uw netto schenking blijft 250 euro terwijl het UEF 430 euro kan besteden aan onderzoek en onderwijs. U doneert meer, zonder dat het u extra geld kost.

Rekenvoorbeeld 2:

Stel, u zit in het belastingtarief van 52%, geeft nu jaarlijks 250 euro aan het UEF, maar maakt geen gebruik van de lijfrenteconstructie. Over een periode van vijf jaar betaalt u dan: 1250 euro.

Met een lijfrenteconstructie is de situatie als volgt: over een periode van vijf jaar betaalt u bruto 1250 euro. U ontvangt jaarlijks 130 euro terug van de Belastingdienst oftewel 650 euro. U betaalt in werkelijkheid dus 600 euro.

Wij informeren u graag uitgebreid over de mogelijkheden, afgestemd op uw persoonlijke wensen. U kunt contact opnemen met ons via het secretariaat uef@rug.nl.

Laatst gewijzigd:14 januari 2019 16:11
printView this page in: English