Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniSteun de RUGDoneren

Fonds op naam

Het Ubbo Emmius Fonds biedt u de mogelijkheid van het instellen van een Fonds op naam. Dit geeft u als schenker de mogelijkheid om op persoonlijke en substantiële wijze bij te dragen aan bijzondere onderzoeks- en onderwijsprogramma’s van de Rijksuniversiteit Groningen.

Zo werkt een Fonds op naam

U bepaalt zelf de naam en het doel van uw Fonds. U kunt een Fonds op naam instellen vanaf 30.000 euro. U doet dat bij leven via een schenking bij notariële akte of door een beschikking in uw testament. Uw Fonds is geen eigen rechtspersoon, maar wel een apart en herkenbaar onderdeel binnen het Ubbo Emmius Fonds. Het Ubbo Emmius Fonds beheert het vermogen en verzorgt de toekenning van aanvragen uit het fonds, uiteraard volgens de richtlijnen die in overleg zijn opgesteld.

Een voorbeeld van zo’n Fonds op naam is het J.P. Naterfonds dat bijdraagt aan onderzoek op het terrein van Dermatologisch Onderzoek.

Fiscaal voordelig

Met het instellen van een Fonds op naam is uw volledige schenking fiscaal aftrekbaar, met name als het vermogen via een lijfrenteschenking in vijf achtereenvolgende jaren wordt opgebouwd. Het fiscale voordeel kan oplopen tot 52%.

Een voorbeeld: U bent voornemens een Fonds op naam op te richten. Hieraan stelt u een vermogen beschikbaar van
€ 50.000,-. Om het vermogen over te dragen aan het Fonds wordt bij de notaris een periodieke notariële schenking vast gelegd. Jaarlijks schenkt u € 10.000,- aan het fonds. Bij een periodieke schenking bent u niet gebonden aan de wettelijke drempels en is het volledige bedrag fiscaal aftrekbaar. Afhankelijk van uw inkomen krijgt u 34 tot 52% terug. In het geval u zich in de hoogste tariefgroep bevindt, stort u in totaal € 50.000,-, krijgt u na de aangifte inkomstenbelasting
€ 26.000,- terug van de fiscus en betaalt u uiteindelijk zelf € 24.000,-. Dit voordeel is er niet wanneer u in uw testament een fonds opricht.

Wij informeren u graag uitgebreid over de mogelijkheden, afgestemd op uw persoonlijke wensen. U kunt contact opnemen via uef@rug.nl.

Laatst gewijzigd:14 januari 2019 16:07
printView this page in: English