Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokken

Wim Pijbes, Alumnus van het Jaar 2013

Wim Pijbes
foto: Maarten Kools

Wim Pijbes wordt de vijfde Alumnus van het Jaar van de Rijksuniversiteit Groningen. De hoofddirecteur van het Rijksmuseum krijgt de prijs voor de manier waarop hij het Nederlandse culturele erfgoed nationaal en internationaal bij een breed publiek onder de aandacht heeft weten te brengen. Vooral zijn innoverende aanpak, zijn streven naar hoge kwaliteit en zijn eigenzinnigheid worden gewaardeerd door zijn voormalige universiteit. Pijbes krijgt de prijs uitgereikt op 1 juli 2013 tijdens een bijeenkomst van de Alumnikring Amsterdamse Groningers.

Sinds 2009 eert de RUG jaarlijks een oud-student die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij, de wetenschap of de cultuur: de Alumnus van het Jaar. Deze prijs is zowel een uiting van waardering als van aanmoediging. De Alumnus van het Jaar geldt als een belofte voor de toekomst én is een inspiratiebron voor anderen.

Voor iedereen

Wim Pijbes is sinds 2008 hoofddirecteur van het Rijksmuseum, dat in de vijf jaar voor zijn aantreden en de vijf jaar daarna rigoureus verbouwd werd. Pijbes gaf met zijn team de wereldfaam van het museum nieuwe glans door buiten de gebaande paden te treden en nieuwe invalshoeken te verkennen. Het museum brengt in de presentatie van zijn collectie de kunstgeschiedenis en de vaderlandse geschiedenis overtuigend samen, op een manier die nog niet eerder te zien was. Daarmee weet het een breed internationaal publiek te boeien met het culturele erfgoed van Nederland.

Motto

‘Ik ben een Groninger’, zei Pijbes onlangs in de NRC. ‘Hoe meer tegenwind, hoe harder ik ga trappen.’ In zijn streven een museum voor iedereen te realiseren, toonde hij dan ook eigenzinnigheid, vasthoudendheid en een kritische houding. Hij vindt dat alle bezoekers zich in het museum welkom moeten voelen en serieus genomen. Daarmee treedt hij in de voetsporen van een andere Groninger alumnus, een van zijn voorgangers bij het Rijksmuseum en leermeesters aan de universiteit, Henk van Os. De RUG hoopt als alma mater bijgedragen te hebben aan het tot wasdom komen van Pijbes’ bijzondere kwaliteiten.

Lees een interview met Wim Pijbes in het zomernummer van Broerstraat 5 .

Curriculum vitae

Wim Pijbes (Veendam, 1961) is hoofddirecteur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij studeerde kunstgeschiedenis in Groningen met als specialisatie moderne architectuur. Naast zijn studie was hij lichtontwerper, theatertechnicus en impresario. Na zijn afstuderen in 1988 werkte Pijbes onder meer bij Theater Lantaren/Venster in Rotterdam en organiseerde hij internationale tentoonstellingen van Nederlandse kunst en design. In 1996 kwam hij in dienst van de Kunsthal Rotterdam. Eerst als coördinator tentoonstellingen en vanaf 2000 als directeur. In 2008 maakte Pijbes de overstap naar het Rijksmuseum waar hij als hoofddirecteur aantrad.

Uitreiking prijs

De prijs voor de Alumnus van het Jaar 2013 bestaat uit een speciaal ontworpen beeld van de Groninger kunstenaar Jan Steen. Wim Pijbes zal de prijs in ontvangst nemen op 1 juli tijdens een bijeenkomst van de Alumnikring Amsterdamse Groningers. Tijdens de Zomerceremonie op 5 juli, waarmee de RUG het academische jaar afsluit, wordt een videoboodschap van Pijbes vertoond. De vorige winnaars van de Alumnus van het Jaar verkiezing waren achtereenvolgens Jeroen Smit, Jelle Brandt Corstius, Stine Jensen en Matthijs Bierman.

Laatst gewijzigd:21 december 2017 16:00
printView this page in: English