Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Vergeten / Tonko Ufkes

‘Vergeten, ik ben de kerstboom vergeten!’ Toen ik mijn fiets tegen Elly’s huis zette, schoot het me te binnen en zij had me nog zo bezworen een mooi boompje mee te nemen. Zelf zou ze voor al het andere zorgen; het eten, de wijn en een gezellige kamer. Het enige dat zij niet kon, was met een kerstboom achterop de fiets naar huis rijden, dus dat moest ik doen. En nu was ik helemaal vergeten zo’n ding te kopen. Waar moest ik in hemelsnaam op kerstavond nog een boompje kopen?

Toch, ineens wist ik iets, rende van de voordeur naar de brandgang, vloog over de schutting en plofte in de achtertuin van het studentenhuis. Daar stond hij, de kerstboom van vorig jaar, ik had hem daar zelf gepoot. Hij was stevig geworden en hoe ik ook trok, de boom stond muurvast in de bevroren grond. Omzagen zou kunnen, maar ik had natuurlijk geen gereedschap bij me. Met mijn volle gewicht trok ik uiteindelijk de boom half over me heen, om zo de stam vlak boven de grond te breken. Het kraakte al behoorlijk, totdat ineens op tweehoog de balkondeuren openzwaaiden.

‘Wat moet dat daar?!?!’ daverde Elly’s stem en direct daarna zeilde iets door de lucht en knalde vlak naast me op de bevroren grond. Een klein kerstboompje. De bloempot sloeg dreunend kapot en daar stonden we als aan de grond genageld: de oude kerstboom, de nieuwe en ik. Maar toen ver boven ons de balkondeuren dichtklapten wist ik het: het zou toch een mooie kerstavond worden!

Met het boompje onder mijn arm klom ik voorzichtig over de schutting en toen ik even later bij Elly aanbelde was ze nog aardig overstuur.

‘Mooi dat je er eindelijk bent, en ook nog eens met zo’n grappig boompje.’ Ze zoende mij op beide wangen en bekende dat ze er eigenlijk op gerekend had dat ik vergeten zou een kerstboom mee te nemen. Daarom had ze zelf één gekocht, maar die zojuist naar een enge vent gesmeten die in haar tuin rondspookte.

‘Hé, wat goed dat je er bent! . . .’

Tonko Ufkes (1958) / geschiedenis 1984

(thema: De Kerstboom)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20