Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Studentenhap / Herman Plagge

In de jaren zeventig /tachtig van de vorige eeuw, studeerde ik als extraneus aan de Faculteit der Rechten van onze Alma Mater. Ik was in die tijd werkzaam bij Vendex / Vroom & Dreesmann als inkoper van confectie en later als manager van een grote administratief -organisatorische afdeling. Die afdeling had een wonderlijke naam, n.l. “Het Contactbureau”, een naam die bij menigeen wilde fantasieën teweeg bracht. Echter de contacten, die werden gelegd waren weinig “wild”, we leefden in een beginfase van de automatisering en onderhielden voortdurend contact met het hoofdkantoor in Amsterdam middels prachtige en vooral grote computers.

Ook een extraneus student moet van tijd tot tijd eten, al was het alleen maar om voldoende energie te vergaren om het recht ten diepste te kunnen begrijpen en doorgronden. Omdat ik niet in Groningen woonde, maar daar wel zowel avond - colleges als werkgroepen moest volgen, dreigde ik in een heuse voedselcrisis te geraken. Die crisis werd uiteindelijk voorkomen doordat ik, geen corpslid zijnde (daar had ik gewoon geen tijd voor), ontdekte dat er een heuse mensa bestond in de sociëteit van Vindicat. Aan die eettafel heb ik heel veel studentenhappen genoten om nadien gesterkt de collegezaal of het werkgroeplokaal te kunnen frequenteren.

Het bleef niet bij de mensa van Vindicat, ik was –voor mijn werk – ook regelmatig in Amsterdam en moest dan daar een maaltijd versieren alvorens mij met grote spoed per trein naar Groningen te haasten om daar, u raadt het al, weer naar de faculteit te gaan. Die maaltijden vond ik in de mensa van de Gemeente Universiteit (zo heette toen de UvA), destijds gevestigd in de Damstraat. Die mensa was vaak een onvoorstelbare puinhoop, men kon er over de rotzooi lopen. Anders dan bij Vindicat behoefde daar namelijk niemand aan te tonen, dat hij studeerde met als gevolg, dat er een enorme diversiteit aan bezoekers was, die allemaal op hun “eigen manier” genoten van de studentenhap.

Als ik tegenwoordig in Groningen over de Grote Markt loop of in Amsterdam over de Dam, denk ik nog altijd met enige weemoed aan de studentenhap, die ik in beide steden met smaak naar binnen heb gewerkt om zo in staat te zijn als extraneus te studeren.

Herman Plagge (1939) / Nederlands recht 1982

(thema: de studentenhap)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20