Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

September in Stad / Tonko Ufkes

Ergens begin september 1978 zaten we ‘s avonds nog te studeren in de bibliotheek van ons instituut aan de Heresingel. In het statige herenhuis stonden de ramen half open maar tegen de hitte hielp het niet veel. Na een tijdje ging ineens Anneke tegenover me zitten; een welgevormde jaargenote met lang, blond haar, zodat ik het nog warmer kreeg. Net toen ik bedacht had dat verder studeren nu zinloos was, keek zij op haar horloge - 23.00 uur - pakte haar spullen en vertrok. Bijna gelijktijdig stonden we even later buiten bij onze fietsen en met haar spijkerjasje onder de snelbinder gepropt hobbelde zij over het gras en reed daarna linksaf richting Hereplein.

Toen zij zo’n beetje uit zicht was ging ook ik op weg door de drukkend hete nacht, tot ik vlak voor het Hereplein over iets heen fietste: een spijkerjasje. Waarschijnlijk de jas van Anneke, en bij het oprapen voelde ik direct een sleutelbos in de jaszak. Als een wilde ben ik meteen achter haar aangefietst, over de Ubbo Emmiussingel, over de Praediniussingel vloog ik om haar in te halen: Om de jas te kunnen geven, de sleutelbos te overhandigen, haar aan te spreken en dan – wie weet . . .

Rond de Westerhaven raakte ik haar kwijt en vrijwel tegelijk brak in een paar flitsen een enorme onweersbui los. Terwijl dikke regendruppels op straat uiteen spatten, stapte ik verslagen van mijn fiets. Uiteindelijk besloot ik een tijdje te wachten want misschien zou Anneke dezelfde weg terugfietsen om haar jasje te zoeken, ook al omdat ze thuis niet naar binnen kon vanwege die huissleutel. Maar gelukkig had ik haar spijkerjas zojuist gevonden!

In de stromende regen heb ik een tijd bij de Westerhaven rondgehangen en warempel, ineens dook ze op uit het donker. Haar ogen schoten vuur en voor ik wist wat er gebeurde griste ze het jasje uit mijn handen. “Zo, dus jij hebt hem gejat!” beet ze me toe en zonder dat ik ergens op verdacht was haalde ze met de vlakke hand uit. Het kletste op mijn linkerwang en overstemde ruim de volgende donderslag.

Tonko Ufkes (1958) / geschiedenis 1984

(thema: zomer in Stad)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20