Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Oudejaarsnacht als afsluiting / Eva Vrieze

Het was gezellig. Lang natafelen, vertrouwde club oud studie-genoten, ingesleten gespreksonderwerpen en veilige grappen. Gezellig zoals een oudejaarsnacht hoort te zijn. Je kan immers het beste afsluiten op een goed moment?

Maar het waren hele andere gedachten die mijn aandacht opeisten: Wat wisten we eigenlijk van elkaar? Waren we nog dezelfde als 8 jaar geleden, toen we elkaar hadden ontmoet tijdens het introductiekamp?

Het contact was weliswaar altijd even soepel geweest, maar niet veranderd. Terwijl wij…of zal ik voor mezelf spreken? …Terwijl ik wel veranderd ben en vooral steeds meer behoefte voel daar mijn ruimte voor te krijgen. Ben ik een ondankbare vriendin? Kan ik dat aankaarten? Vragen of ik de enige ben? Vragen of wij wel van elkaar weten wat er echt in ons omgaat, met wie wij tegenwoordig omgaan?

Waarom wilde ik daar zo graag zelf over vertellen? Wat zou het hen interesseren dat ik nieuwe mensen leer kennen? Mensen met zo’n andere achtergrond, in wie ik me toch herken? Waarom wilde ik zo graag vertellen over mijn nieuwe teamgenoot en dat ik zo’n positieve energie van hem krijg? Waarom heb ik van die verstikkend fijne gedachten terwijl het om mij heen steeds losser wordt?

“Ja hoor, ik geniet, oké, nog een half glas dan.”

Zouden zij hem ook mogen en hem uitnodigen voor ons volgende ‘kwartaal-etentje’? Als we die al weten te plannen, want dat wordt steeds moeilijker met die volle agenda’s van 4 stelletjes door gezinsuitbreiding en schoonfamilies. Zou ik dat wel willen? Wat zou hij doen op zulke avonden? Zou hij ook vertrouwd met zijn studievrienden tafelen? Geanimeerd of ook stil nadenkend over herkenning?

Dan krijg ik een sms.

Op het toilet neem ik de tijd om de sms nog eens te lezen en herhaalt mijn gedachtestroom zich nog eens. Ik besluit te antwoorden omdat het tenslotte elke nacht oudejaarsnacht kan zijn.

Dit is een goed moment!

Eva Vrieze (1980) / sociologie 2007

(thema: oudejaarsavond)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20