Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Oud en Nieuw / Arjen K. van Gijssel

Het gebeurde in die dagen dat President Obama elke Amerikaan opdroeg om een iris-scan te maken. Ook Joe Timmerman moest gaan. Zijn vader was Nederlands, zijn moeder kwam uit de staat Virginia. Een week voor Kerst was het een drukte van belang op Schiphol. Eigenlijk kwam de Amerika-trip niet uit. Maar nu hij toch moest, nam hij zijn vriendin Marieke mee. Het stel kende elkaar al zeven jaar en was nog kinderloos. Samen hadden ze een aantal IVF- behandelingen ondergaan in het Amsterdam Medisch Centrum. Net toen ze in de VS aankwamen, hoorden ze dat hun derde behandeling was aangeslagen. Ze moesten zo snel mogelijk naar Nederland , zodat de eitjes teruggeplaatst konden worden. Maar Joe en Marieke hadden pas na Nieuwjaar een vlucht gereserveerd.

En er was een groepje zakenlui dat zich in de business lounge ophield. Verveeld keken ze op hun laptop en waakten over de beurskoersen. Vlak voor Kerst was de handel rustig. Plotseling gingen alle beeldschermen op zwart: een extra nieuwsuitzending. De handelaren keken elkaar verwilderd aan. “Het Witte Huis maakt heden officieel bekend dat er een kindje geboren zal worden in presidentiële kring”. Een groot koor zong: “Glory, halleluja” en tot besluit zei een basstem: “God bless America”.

En de lieden zeiden tegen elkaar: alle verloven zijn ingetrokken, dit gaat de handel vast een enorme opkikker geven. Toen ze bij de balie aankwamen om hun tickets om te boeken, vonden ze een echtpaar uit Nederland dat stilletjes zat te wachten of er nog een plekje vrij kwam op een vlucht naar Europa. Joe zag de zakenlui en was dolgelukkig. Ze kregen hun vlucht terug. En Marieke dankte in stilte dat haar wens om een retourticket was verhoord. Al snel wist het hele vliegveld ervan. Terug in Nederland gingen Joe en Marieke direct naar het AMC. Op oudejaarsavond kwam het verlossende bericht dat Marieke zwanger was. Klokslag twaalf uur keken ze elkaar dolgelukkig aan en Joe zei: “Gods werk is zichtbaar voor wie het ziet”. Marieke knikte en fluisterde: “en moge Zijn licht over de wereld blijven schijnen”.

Arjen K. van Gijssel (1969) / algemene economie 1993
(thema: oudejaarsavond)
Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20