Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Mijn huisje / Yvonne te Nijenhuis

De sleutel knarst in het slot en met veel gewrik en geduw lukt het om de deur te openen. Een lucht van verschaalde sigarettenrook, vet en viezigheid van jaren walmt me tegemoet. Het liefst wil ik direct weer rechtsomkeert maken, maar mijn nieuwsgierigheid en plichtgevoel geven me een duwtje in de rug en daar stap ik zomaar vijfentwintig jaar terug in de tijd. Net als toen: in een oude broek en trui, gewapend met emmer, sop en poetsdoeken. Toen blij met mijn nieuwe huisje, nu blij dat mijn dochter een leuk onderkomen heeft. Mijn moeder kocht het toen mijn broer en ik in Groningen studeerden; ze heeft het nooit verkocht en nu is de volgende generatie zo ver: mijn dochter heeft de weg naar de RUG gevonden.

Ik haal herinneringen op: zat daar toen ook al een kast? Daar weet ik niks meer van. En kijk eens: onze oude vloerbedekking komt te voorschijn als we het tapijt verwijderen. En de kapstok die mijn vriendje voor me maakte, hangt nog in de gang. Ik tref oude bekenden: de buren M, die vrijwel hun hele leven op dit adres woonden, al die jaren naast in hoog tempo wisselende studenten. Voor mij was het maar een periode in mijn leven, maar het lijkt wel of het hunne stil heeft gestaan. Ze zijn oud, maar dat vond ik toen ook al. Ik realiseer me dat ze indertijd zo oud waren als ik nu, oei, confrontatie!

Hond Beertje is er niet meer. Het is stil in het kleine achtertuintje. Beer had zo zijn tactieken om me de stuipen op het lijf te jagen. Als ik de achterdeur opende, was het eerst stil; hij sloop dan stiekempjes dichterbij en sprong ineenswoest blaffend tegen de gammele schutting. Mijn broer gooide eens in een schrikreflex een emmer water over Beer heen. Het is nooit meer goed gekomen tussen die twee.

Een beetje weemoedig dwaal ik door de kamers. Wat was het een mooie periode in mijn leven. Maar kom op, aan de slag: voordat dit bewoond kan worden, moet er wat gebeuren!

Yvonne te Nijenhuis (1961) / logopedie (Hanzehogeschool Groningen) 1984, orthopedagogiek (RUG) 2009

(thema: Mijn studentenkamer)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20