Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Mijn (onze) eerste kerstboom / Ike Hoogendoorn-de Boer

Ik denk dat het in 1971 was, dat wij, net getrouwd, voor het eerst de kerstdagen in Groningen zouden doorbrengen in ons studentenhuisje. Mijn man Henk liep coschappen chirurgie en ik wilde studeren voor mijn tentamen matrix algebra voor mijn studie psychologie. Ik verheugde me op de gezellige kerstdagen samen in ons kleine huisje in de 2e Hunzestraat.

s’ Middags voor Kerst loop ik in de Oude Ebbingestraat bij Simon de Wit naar binnen en zie daar tot mijn grote verrassing een aanbieding van kerstboomballen, een standaard en elektrische lichtjes. Ook nog een boompje gekocht en gauw naar huis. Wat had ik een voorpret. Thuisgekomen de boel geïnstalleerd en de lichtjes aan en wachten tot Henk thuis zou komen en ook heel verrast zou zijn. Wat zou hij trots op mij zijn dat ik het zo gezellig gemaakt had.

Toen hij thuis kwam was zijn reactie: ‘Vreselijk. Ik schaam me dood. Veel te burgerlijk. Die boom moet eruit of we houden de komende tijd de gordijnen dicht.’ Vooral de elektrische lampjes waren hem een doorn in het oog. Wij komen uit gezinnen waar je altijd echte kaarsjes in je kerstboom had. Echter het enorme brandgevaar in onze oude straat weerhield me hiervan. Maar goed, na wat strijd is de boom blijven staan en heb ik er die Kerst met veel plezier bij zitten studeren en als Henk na een dag werken thuis kwam, vond hij het ook wel gezellig.

Ieder jaar als ik de doos met kerstspullen weer van zolder haal en mijn boom op ga tuigen, komen er nog de Groningse ballen van Simon de Wit uit en dan hang ik ze met veel liefde op de mooiste plekjes in de boom - ondanks dat ze inmiddels wel wat vergeeld zijn - en denk ik nog terug aan die gezellige kerst in 1971 en aan alle gezellige dingen in onze studietijd.

Ike Hoogendoorn-de Boer( 1950 ) / één jaar geneeskunde, daarna psychologie 1975

(thema: De Kerstboom)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20