Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Goede muts, alumnus Egge Knol over de muts op de lustrumfoto van Sacha de Boer

Alumnus Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, meldde ons dat de muts van de student op de campagnefoto van Sacha de Boer wel degelijk historisch verantwoord is en geen Magna Pete-muts, zoals wij in het julinummer schreven. Het is een achtkantige zwarte Vindicatbaret met brede rode bies en een paarse pluim (letteren) uit 1903. Knols wetenswaardige toelichting leest u hieronder.

goede-muts
De studentenmutsen op de expositie in het Groninger Musuem. Bovenaan zesde van links de baret van de foto van Sacha de Boer. Foto Groninger Museum (Marten de Leeuw)

Geachte redactie,

Onder de kop “Foute muts” plaatste u in Broerstraat 5 juli 2014 een reactie van mevrouw Wind-Zeilstra die aanneemt dat de student op de veelgebruikte foto bij onze expositie De Student in Groningen 1614-2014 een Magna Pete-muts in zijn hand houdt. Zij vergist zich hier echter deerlijk, de student draagt wel degelijk een Vindicat-muts, maar één uit de beginfase van deze traditie. Eind 19e eeuw komen op Vindicat-jaarmutsen in gebruik. Deze variëren aanvankelijk sterk per jaar, al zijn ze alle voorzien van een pluim of veer in de faculteitskleur, in dit geval uit 1903 een achtkantige zwarte  baret met brede rode bies met een paarse pluim (letteren). Pas rond 1905 standaardiseren de corpsmutsen tot een achtkantige baret in een eigen jaarkleur met struisvogelveer in faculteitskleur. Overigens kent de geschiedenis van de mutsen van de andere verenigingen ook een evolutie. Magna Pete had de eerste jaren een achtkantige baret met een rozet in faculteitskleur, VERA-mutsen kregen pas later het SSR logo, en Albertus Magnus had voor de oorlog Rode baretten. Alleen Unitas baret had gelijk de goede baret. Op de expositie zijn alle varianten uitgebreid te zien met bij elke baret de naam van de vereniging, het jaar van aankomst en de faculteit van de student(e) die de muts gedragen heeft. In 1970 werden bij de meeste verengingen de mutsen afgeschaft behalve bij Albertus Magnus waar de baret nog steeds in gebruik is. Overigens kenden alle Nederlandse universiteitssteden tot 1970 deze tradities van studentenmutsen. Een kleurrijke accent in het studentenleven dat zelfs de wereldliteratuur haalde. Georges Simonon eindigde zijn boek Le Château des sables rouges (1966) in het hoofdstation in Groningen met (in  vertaling): ... de student, die met het hoofd op de tafel lag te snurken, terwijl de oranjegele veer van zijn baret in een nog halfvol bierglas was gedompeld.

Mogelijk kunt u uw lezers met voorgaande nader inlichten over de foute muts die niet fout is, en al helemaal niet een gruwel voor oudleden van Magna Pete hoeft te zijn.

Met vriendelijke groet

Dr Egge Knol (afgestudeerd RUG biologie 1985)
Conservator Archeologie, Geschiedenis en Oude Kunst (Nijverheid) / Curator of Archaeology, History, Old Art, Regional Arts & Crafts

Laatst gewijzigd:08 oktober 2014 17:31