Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Goed lek / Tonko Ufkes

Dit was in geen jaren gebeurd, misschien sinds de eigen studententijd niet meer: We waren als eerste gekomen en toen we ook als eerste weer wilden gaan, stond tegen onze fietsen een hele kluwen roestige fietsen. Maar ze waren wel van vrienden van onze dochter, dus mijn vrouw en ik begonnen ze voorzichtig één voor één te verplaatsen.

Door al die eerstejaars studenten die de propedeuse van de oudste dochter kwamen vieren, voelden we ons ineens weer jong. En wat hadden ook wij rondgereden op piepende fietsen zonder kettingkast en licht. Ach, toen wij studeerden bestond nog geen OV-jaarkaart, mobiele telefoon of E-mail: Dus reden we om een verslag door te spreken of om een uittreksel te halen gewoon even heen en terug van de Goeman Borgesiuslaan naar een studentenflat in Selwerd. Bij elke fiets die we versleepten kwam wel een sterk verhaal boven over het doorkruisen van de Stad, over sneeuwstormen en lekke banden.

‘Zeg, weet je nog van ons eigen propedeusefeest en dat gedoe met jouw fiets?’ begon ik een vaak opgerakeld verhaal rond onze eerste kennismaking. Mijn vrouw gaf een vaag antwoord en zo vertelde ik weer eens over het feest in Huize Maas waar ik bij het weggaan door haar werd aangesproken vanwege een lekke voorband. En hoe we samen op mijn fiets, met die van haar aan de hand, door de stromende regen helemaal van de Vismarkt naar haar flat aan de Aquamarijnstraat reden. En dat we zo koud waren dat zij besloot samen warm te douchen en dat het nu al 33 jaar geleden was dat wij elkaar leerden kennen.

Nu lachte mijn vrouw me toe, inderdaad, als 33 jaar geleden en biechtte dat zij natuurlijk zelf het ventiel had losgedraaid toen ze mij in die feestzaal zag. ‘Daarna heb ik gewoon goed opgelet en direct toen jij vertrok ben ik ook naar buiten gegaan en ja, ineens stond m’n voorband lek en had ik een goede reden jou aan te spreken.’

Hand in hand ben ik met mijn nog altijd doortastende vrouw naar huis gefietst.

Tonko Ufkes (1958) / geschiedenis 1984

(thema: fiets)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20