Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Een beetje van mezelf en… / Wencke Taatgen

1987. Ik studeerde ALS en als je ALS studeerde, deed je de bijvakken OK1 en OK2, dat was een ongeschreven regel. OK1 en OK2 betekende pas echt college lopen in plaats van met je kleine letterengroepje in een schoollokaal zitten. OK1 betekende een volle anonieme zaal in het WSN-gebouw met sexy bedrijfskundestudenten en in de verte een docent die geluid maakte.

En af en toe een gastdocent met allure. Ik geloof dat het Rinnooy Kan was die me raakte. Hij vertelde dat hij als student, hoe herkenbaar, altijd in geldnood zat. Met te weinig geld om iedere dag fatsoenlijk te eten. Ook herkenbaar. Maar in plaats van de vage studentprutjes waar ik op terugviel, had hij een andere oplossing. Hij at de hele maand met een ijzeren discipline echt op het minimumniveau. Met het geld dat hij overhield, liet hij eens per maand een copieus maal aanrukken. Het grote genieten van de maand. Dan kon hij er weer een sobere maand tegenaan. Wat een man! Weg met de middelmaat. Groots en meeslepend, al was het maar eens per maand. Op vleugels trapte ik naar huis. Dit heette dus inspiratie. Zo ging ik leven. (De rest van zijn ongetwijfeld sublieme college is geheel uit mijn geheugen verdwenen, dat is achteraf gezien toch een beetje tragisch.)

Ik ben geen Rinnooy Kan. Mijn sobere maaltijd van een appel en een ei hield ik amper een week vol. Nog niet eens genoeg voor een copieus voorgerecht. Maar vóór het polderen was uitgevonden, had ik mijn poldervariant eten. Eens per maand ging ik naar de markt en kocht een pond Hollandse garnalen. Ongepeld, betaalbaar. Dan pelde in me een middag suf om ’s avond een garnalencocktail te eten die in een sterrenrestaurant niet zou misstaan. Geheel tevreden met mezelf lepelde ik de grijs-roze diertjes naar binnen. Een beetje van mezelf en een beetje van Rinnooy Kan.

Wencke Taatgen (1967) / Communicatiekunde 1992

Verklarende woordenlijst: ALS = Algemene Letteren Studie, OK 1 en 2 = Organisatiekunde 1 en 2, WSN = Wetenschap en Natuur.

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20