Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

De studentenhap in 1973 / Els van den Eertwegh-Gubbels

Waren wij de plofkip-generatie avant-la-lettre ? In die tijd werd er door studenten kip gebakken op de studentenflat in Selwerd. De keuken van de tweede verdieping Esdoornlaan keek uit op het crematorium en de rokende schoorstenen maakten je absoluut weemoedig over dit aardse bestaan.

In die keuken trof je als nieuweling de andere bewoners van jouw gang, wisselde je het laatste nieuws uit, liep je de tikken van de telefooncel na, en daar was het gevecht om de gaspitten. Een meisje bakte altijd haar stamp van de vorige dag op en deed dat dan op brood, en vond dat heerlijk. Degrote ijskast was goed gevuld niet met diepvriespizza’s, want dat had je nog niet, maar met halfvolle kapucijner- en appelmoesblikken, waarvan de inhoud na wat tijd wel een vreemde kleur kreeg. Als je de koelkastdeur opendeed, steeg er een zurige lucht op. Er werd namelijk veel melk gedronken in die tijd, er was nog een melkplas weg te werken. Je zag ook wel eens dat er een stuk kip bewoog op het bord in de koelkast. Nee, bah, dat is niet van mij!!?

Dan maar een ei gebakken, dus opende je je kastje in de houten kastjeswand. Wat bleek ? In ruil voor jouw eieren had iemand wat dubbeltjes neergelegd. Ook de hagelslag was verruild voor een pot jam, en vreemd genoeg lag er plots een halfje bruin. Waar was mijn wittebrood ?

De mensa van de meisjesvereniging op de Oosterstraat bood uitkomst. Deze eetgelegenheid lokte voor 2 gulden met menu’s als stamppot, speklapjes met “maffe speklapjessaus”, siepelsoep met kaasrasp,of worst, piepers en boontjes. Getriggerd door de mafheid van de saus besloot je met een schaaltje frambozen-saromapudding. De frambozenkleur was fluor en had nog geen last van E-nummers.

Er was wel wat discipline nodig voor de tentamens.Geen last vanlangstudeerdersboete, dus nog maar weer naar Schiermonnikoog?

Op het Gedempte Zuiderdiep was de W.E.E.V.A., dat zou wel staan voor Warmte En Eten Voor Armen. Maar ik, ik was rijk want ik studeerde, was op mezelf en woonde in een superstad.

Els van den Eertwegh-Gubbels (1952) / pedagogiek & onderwijskunde 1978

(thema: de studentenhap)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20