Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

De studentenhap / Carla Visser-Spanjer

Tsjonge jonge jonge, wat een sprongen,

Tsjonge jonge jonge, wat een jaar.

Tsjonge jonge jonge, vijfenzestig,

Driehonderdzoveel bij elkaar….

Zo begon het jaarlied (1965) van Magna Pete, de club waar ik de dag na mijn komst in Groningen min of meer toevallig belandde; het na-noviciaat begon. Ik kende niemand in de stad dus dit was een gelegenheid, niet wetende wat me te wachten stond…

Met een koffer met kleren en een minimale keukenuitrusting begon ik aan het kamerleven: een ruimte van twee bij drie meter bij een hospita. De huur bedroeg vijfenveertig gulden per maand, plus gebruik van elektriciteit. ’s Middags om vijf uur was er voor een medehuisgenoot en mij een kopje koffie in haar huiskamer, waarbij het Nieuwsblad van het Noorden in delen uit elkaar gehaald werd. Zo vergaarden we dagelijks het plaatselijke en landelijke nieuws.

Mijn smalle kamer was voorzien van een wastafel en een inbouwkast waardoor er achter het bed ruimte overbleef voor een rotan stoeltje. Aan de muur hing een metalen tafelblad met een boekenrekje erboven; de hoge houten stoel completeerde de studieplek.

Zittend op het rotan stoeltje maakte ik mijn eigen warme hap op een elektrisch kookplaatje dat op de grond stond. Een steelpannetje en mini-koekenpan waren de bijbehorende attributen. Fantasie zal bij de bereiding een grote rol gespeeld hebben, ofschoon ik me de uiterst simpele menu’s niet meer kan herinneren. Wel vierde de creativiteit hoogtij toen er een medestudente kwam eten. Macaronisaus werd bereid in het steelpannetje en nadien in een koekjestrommel warm gehouden op een theelichtje. Opnieuw werd de steelpan gebruikt voor het koken van de macaroni. Bij gebrek aan een tafel zaten we op het bed te eten.

Bij uitzondering gingen we naar de mensa op de Grote Markt of in de Oosterstraat. Eetcafés waren er nog niet; wel een Chinees restaurant op de hoek van de Gelkingestraat en een groot restaurant aan het Zuiderdiep. Voor twee gulden of tweeguldenvijftig kon je daar eten. Voor ons een etentje buitenshuis, maar in de ogen van de huidige student waarschijnlijk niet meer dan een simpele studentenhap!

Carla Visser-Spanjer (1942) / MO Frans en pedagogiek 1976

(thema: 'De studentenhap')

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20