AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

De eerste tzatziki / Tonko Ufkes

Het moet de zomer van 1978 geweest zijn, mijn eerste zomer als student in Stad. Warm was het, om meerdere redenen, maar een ervaren jaargenote wist precies waar echte studenten verkoeling zoeken. Sterker nog, zij was er zelfs al een keer geweest: de Hoornse Plas.
Zelfbewust haalde ze mij op en samen fietsten we die bewuste zaterdag naar het zuiden, gewoon de Paterswoldseweg af en probleemloos vonden we het wereldberoemde water. De fietsen kwamen op slot, de tas met onze zwemspullen deed ik losjes over de schouder en zo liepen we rond. Voor het eerst hand in hand; het zou vast een hele mooie middag worden. Wel kwamen we na een verkeerde bocht ineens op het naaktstrand terecht, naar later bleek voor ons beide onbekend terrein, maar uiteraard lieten we dat niet merken. Alsof het afgesproken was, visten we slechts de twee badlakens uit de tas, kleedden ons dapper helemaal uit en gingen snel op de buik liggen. Al gauw voelde ik de zon fel op mijn billen branden en zag dat ook bij de ervaren jaargenote naast me, juist daar het wit verschoot van kleur. Eigenlijk zouden we nu elkaar op die plek moeten insmeren, of anders omdraaien en op de rug gaan liggen. We deden het beide niet.
Met woest brandende zitvlakken fietsen we aan het eind van de middag terug naar mijn kamer. Bewegingloos begonnen we aan stokbrood met salade tot we uiteindelijk durfden bekennen dat niet zitten maar staan of liggen toch echt de beste houding leek.
Opgelucht hebben we ons weer helemaal uitgekleed en voorzichtig om en om schijfjes komkommer op elkaars roodgloeiende billen gelegd. Na de salade kreeg ook het toetje een betere bestemming en de zacht aangebrachte yoghurt tussen de komkommerschijfjes koelde eveneens prima.
Opnieuw naast elkaar op de buik liggend, zijn we gelukkig in slaap gevallen.

Tonko Ufkes (1958) / geschiedenis 1984

(thema: Bij weer en wind)

Laatst gewijzigd:08 oktober 2014 16:53