Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf actief

Verslag van de derde Zephyros-alumnireis (GLTC) naar Apulië 6-14 mei 2013

Onder deskundige leiding van archeoloog dr Thea Heres en universitair docent Sjef Kemper en zijn vrouw Carla (classica UvA) bezochten 22 alumni in het voorjaar van 2013 Italië. De reis, inmiddels bijna een traditie van alumnivereniging Zephyros, voerde ditmaal naar Apulië, de meest zuidelijke landstreek in de hak van de Italiaanse laars. Hieronder een verslag, geschreven door Marjolein Zijlstra, met foto’s van Irene van Ham en Marjolein Zijlstra.

.

Zephyrosreis 2013

Op maandag 6 mei 2013 vertrokken we met een groep van 22 alumni, deels oude bekenden van eerdere reizen, en onder leiding van driemanschap Sjef en Carla Kemper en Thea Heres naar het Zuid-Italiaanse Bari voor een negendaagse reis door Apulië. Dit is de meest zuidelijk gelegen landstreek in de hak van de Italiaanse laars.

Niet voor een vakantiereis, zo verklaarde de leiding. Het regime zou streng zijn, zéér streng. Welnu, deze gestructureerde aanpak is de groep heel goed bevallen. Er was een zeer goed uitgestippeld reisprogramma met vaste tijden van vertrek voor een dagexcursie naar plaatsen van cultureel-historisch en archeologisch belang. Een luxe touringcar met vaste chauffeur voor de gehele week bood aan een ieder plaats voor twee. Als aanvulling op de informatie die we van tevoren kregen toegestuurd in de vorm van een prachtig verzorgde syllabus, voorzien van literaire teksten, kaarten en een historisch overzicht van de geschiedenis van de streek kregen we ter plekke volop toelichting op cultureel, archeologisch en taal-historisch gebied.

Zephyrosreis2013
Zephyrosreis 2013
De kathedraal van Barletta met het beeld van de Colossus.

Op dinsdag 7 mei ging de eerste excursie naar Barletta met zijn kathedraal in Normandische stijl en het beeld van de Colossus, en naar het slagveld bij Canne della Bataglia (het antieke Cannae) waar ooit de Romeinen verpletterend werden verslagen door Hannibal. Door Sjef werd aan de hand van de tekst van Livius het verloop van de strijd op locatie op beeldende wijze toegelicht.

Zephyros 2013
Castel del Monte.
Zephyros 2013
Kathedraal van Trani.

Het door Frederik II gebouwde Castel del Monte was ons volgende reisdoel; een imposant achthoekig gebouw waarvan de functie tot op heden onbekend is. Vervolgens naar Trani. De kathedraal, gebouwd op een oude kerk gewijd aan Maria, ligt pal aan de zee en heeft prachtige bronzen deuren.

zephyros 2013
De kathedraal van Bari: de zijgevel en het interieur.
zephyros 2013
zephyros 2013
De schrijn van St. Nicolaas in de crypte van de kathedraal van Bari.

Op woensdag 8 mei op het jaarlijkse feest van St. Nicolaas bezochten we Bari. De stad vierde feest met een uitgebreide, drukbezochte markt langs de boulevard. In de kathedraal werd een eredienst gehouden. Een stoet (vooral Russische) pelgrims bezocht in de crypte de schrijn van de heilige schutspatroon van hun land, van zeevaarders en van kinderen.

Zephyros 2013
Egnazia met de Via Traiana.
zephyros 2013
zephyros 2013
De trulli van Alberobello.

Via Egnazia, een Romeinse nederzetting aan de Via Traiana, een aftakking van de Via Appia, reden we naar “kabouterland” Alberobello met zijn ronde hutten met puntdaken (trulli genoemd). Gebouwd als schuurtjes en later gebruikt als bouwstijl voor de woonhuizen om de belastingen te ontduiken. Tegenwoordig zijn in de huisjes winkeltjes voor souvenirs en streekproducten gevestigd.

Zephyros 2013
De opgravingen bij Taranto.      
zephyoros 2013

Op donderdag 9 mei was het eerste reisdoel Taranto voor het bezoek aan het archeologisch museum met een prachtige collectie voorwerpen uit de Griekse en Romeinse Oudheid. Brindisi (de stad waar de Via Appia eindigt: de plek is gemarkeerd door een enorme zuil en daarnaast zou volgens overlevering zich het huis bevinden waar Vergilius na zijn reis naar Griekenland overleed) was ons tweede reisdoel.

zephyros 2013
De Dom van Lecce, de zijgevel en het interieur.
Zephyros 2013

Op vrijdag 10 mei reden we via de opgravingen bij Manduria door naar Lecce, de stad van de barokke kerken en het Romeinse amfitheater. We brachten er twee dagdelen door om met uitleg van Thea alles te bekijken. De enige regenbui overdag tijdens de reis viel in Lecce en zette de stad tijdelijk blank.

zephyros 2013
Otranto, de kathedraal en het Pantaleonmozaiek, detail.
zephyros 2013

Otranto was de meest zuidelijke plaats die we bezochten op zaterdag 11 mei. Een klein stadje met een haven en een hoog gelegen borgo (binnenstad) en de dom met Pantaleonmozaïek, een prachtige mozaïekvloer over de gehele oppervlakte aangelegd gedurende de jaren 1163 tot 65.

Een lange rit door de bergen van Basilicata bracht ons op zondag 12 mei naar de westkust ten zuiden van Napels, naar Paestum waar we op maandag 13 mei, de laatste dag voor onze terugreis, het tempelcomplex en de opgravingen bij Velia, het oude Elea, de filosofenstad van Zeno en Parmenides, bezochten.

zephyros 2013
Het tempelcomplex bij Paestum.
zephyros 2013
Het tempelcomplex bij Metaponto.

Apulië is van oudsher een smeltkroes van inheemse volkeren, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Longobarden, Normandiërs en West-Europese machthebbers zoals bijvoorbeeld Spanjaarden en de Bourbons. Dit is zichtbaar op de plaatsen waar zich Griekse en Romeinse nederzettingen bevinden, in de Normandische bouwstijl van de kerken van Trani, Bari en Brindisi, de mozaïekvloer van de kathedraal van Otranto en de barokke kerken van Lecce.

zephyros 2013
Collegiaal overleg tussen classici.
zephyros 2013
Een duik nemen in de Romeinse Oudheid.

Elke dag was door de leiding een afwisselend programma opgesteld om deze bijzondere plaatsen te bezoeken. Daarnaast was er ook ruimte voor gezelligheid tijdens de diners waarmee we elke dag afsloten. Voor de sportievelingen deed zich de gelegenheid voor om een duik te nemen in de branding van Tyrrheense Zee bij Paestum. Op dinsdag 14 mei luidde een busrit naar Napels het einde van onze reis in. Van Napels vlogen we terug via Milaan naar het kille Nederland. We kijken terug op een prachtige tocht en tijdens de reünie zal zeker worden getracht het illustere driemanschap te verleiden tot het opnieuw organiseren van een boeiende en in alle opzichten aantrekkelijke studiereis.

zephyros 2013
zephyros 2013
De leiding overlegt:van links naar rechts:Thea, Carla, Sjef.

Tekst: Marjolein Zijlstra.

Foto’s: Irene van Ham en Marjolein Zijlstra.

Laatst gewijzigd:07 augustus 2018 15:46