Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf actief

Reizen

Alumnireis 2016: In de voetsporen van Noorman Erik de Rode naar Groenland

In 2016, van 29 juni tot en met 10 juli, wordt opnieuw een alumnireis naar Groenland georganiseerd onder leiding van prof.dr. Louwrens Hacquebord. Meer dan duizend jaar geleden gaf Erik de Rode (c950-1003) het eiland zijn huidige naam en stichtte hij er de eerste Scandinavische nederzettingen. De alumnireis zal met het zeilschip de Rembrandt van Rijn de plaatsen aandoen waar Erik de Rode heeft gewoond en geleefd.

De start is op IJsland, waar de Viking verbleef voordat hij verbannen werd naar Groenland. We bezoeken het Nationaal Museum in Reykjavik en het Haukadalur bij Budardalur. Vervolgens vliegen we naar Narsarsuaq vanwaar we per zeilschip naar Brattahlid varen, de woonplaats van Erik de Rode. Verder staan op het programma onder meer Gardar, waar de bisschop van Groenland zetelde, de Hvalseykerk en de gletsjer Qaleralik Sermia, waar de white tailed eagle en de slechtvalk voorkomen en resten te vinden zijn van de Thule cultuur. In de zuidelijke stad Qaqortoq maken we kennis met het moderne Groenlandse leven.
Het is een reis die vooral op de resten van Vikingnederzettingen gericht is, maar er zal ook veel aandacht zijn voor de natuur.

Maximale aantal plaatsen is 32, prijsindicatie 4000-4500 euro. Meer informatie: prof.dr. Louwrens Hacquebord (L.Hacquebord@rug.nl).  

Groenland

Eerdere reizen

Alumnireis 2015: Antarctica

De jaarlijkse alumnireis ging in 2015 naar Antarctica. De reis vond plaats van 13 februari t/m 3 maart en stond onder leiding van prof.dr. Louwrens Hacquebord. Vanuit Ushuaia werd er per boot onder andere afgereisd naar de Falklands, South Georgia, Charlotte Bay, Wilhelminabay en Deception Island.


Alumnireis 2013: Sikkim en Bhutan

In 2013 ontdekte een groep alumni de schitterende boeddhistische cultuur met mooie kloosters, tempels en kloosterburchten. Zij beleefden een indrukwekkend religieus festival en genoten van de adembenemende groene natuur met uitzicht op hoge besneeuwde pieken van de Himalaya.

Deze 19-daagse alumnireis naar Sikkim en Bhutan werd georganiseerd in samenwerking met Atma Asia Travel. Drs. Elena Herman-Pletiougina heeft de reis begeleid. Zij werkt aan de Rijksuniversiteit Groningen voor de internationale MA-opleiding Humanitarian Action (NOHA).


Verslag van de derde Zephyros-alumnireis (GLTC) naar Apulië 6-14 mei 2013

Onder deskundige leiding van archeoloog dr Thea Heres en universitair docent Sjef Kemper en zijn vrouw Carla (classica UvA) bezochten 22 alumni in het voorjaar van 2013 Italië. De reis, inmiddels bijna een traditie van alumnivereniging Zephyros, voerde ditmaal naar Apulië, de meest zuidelijke landstreek in de hak van de Italiaanse laars. Lees hier een verslag, geschreven door Marjolein Zijlstra, met foto’s van Irene van Ham en Marjolein Zijlstra.


Terugblik Groenlandreis 2012

De alumnireis naar Groenland van 5 tot en met 22 september 2012 was een groot succes. Onder leiding van RUG-hoogleraar Arctische en Antarctische Studies prof.dr. Louwrens Hacquebord, voeren 30 reizigers langs de Groenlandse kust naar onder meer het noordelijkste bewoonde dorp van Groenland, Siorapaluk. Lees hier twee gedichten van Remco Ekkers naar aanleiding van deze reis.


Laatst gewijzigd:21 december 2017 15:45
printView this page in: English