Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniNieuws

Gronings iGEM team wint gouden medaille!

02 november 2016

Het Groningse iGEM team heeft een gouden medaille gewonnen in de categorie ‘Information Processing’! Van 27 t/m 31 oktober was het dan zover; het team van de Rijksuniversiteit Groningen streed tegen meer dan 300 teams van universiteiten uit de hele wereld in de iGEM competitie. Tijdens de finale in Boston presenteerden zij hun hypermoderne biologische machine. Het Groningse team heeft DNA van bacteriën gebruikt als opslagmedium voor data. De bacteriën worden bovendien ingezet als encryptiemethode. Bio-encryptie wordt meer en meer gezien als een toekomstige manier om veilig en compact miljoenen terabytes aan data op te slaan en uit te wisselen. Bekijk de crowdfundingsite voor meer informatie.

Voor het team was 'Information Processing' de belangrijkste categorie. Hierin proberen de teams namelijk niet om een echt wereldprobleem met praktische toepassingen op te lossen. In deze categorie kaartten studenten interessante problemen aan die doorgaans weinig aandacht krijgen. Helaas zat de wereldtitel er niet in, maar het Groningse iGEM team heeft in Boston wel laten zien dat de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen tot de besten van de wereld behoort. Naast de gouden medaille zijn ze eervol onderscheiden met verschillende nominaties, waaronder Best Software, Best Education, Best Outreach en Best Wiki.

Dankzij donaties van (oud-)studenten, die via de belcampagne en crowdfundingsite van het Ubbo Emmius Fonds zijn binnen gekomen, had het Groningse iGEM team € 15.810,- ter beschikking. Hiermee konden de studenten de kosten van onder meer het laboratorium, materialen, het bouwen van een prototype en deelname aan de wedstrijd betalen. Daarnaast kwam er uit verschillende, en vaak ook verrassende, hoeken aandacht voor het iGEM team van de Rijksuniversiteit Groningen. NOS heeft bijvoorbeeld een nieuwsitem aan hen besteedt. Hieronder vindt u het filmpje.

Laatst gewijzigd:29 november 2017 16:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...