Skip to ContentSkip to Navigation
Alumni

Foto's 'nanospionnen in kankercellen'

Als beloning voor je steun aan het project 'nanospionnen in kankercellen', krijg je twee hoge resolutie foto's van de nanodiamanten in een cel. Hieronder kun je  de foto downloaden.

Nanodiamanten
Cellen met nanodiamanten, foto gemaakt met normaal licht. Download deze foto in hoge resolutie.

Cellen met nanodiamantjes, gemaakt met normaal licht

Dit is een afbeelding van de zogeheten J774 macrofagen. Macrofagen zijn cellen die verantwoordelijk zijn voor het opruimen van allerlei afvalproducten in ons lichaam. Daarom zijn ze een ideale groep cellen om te testen met onze nanodiamantdeeltjes; ze nemen er zonder problemen grote hoeveelheden van op. De grijzige achtergrond in de afbeelding ontstaat, doordat er een foto wordt gemaakt met een normale lamp en standaard contrast. Waar de overige kleuren vandaan komen wordt uitgelegd bij de volgende afbeelding. Een cel op deze foto is ongeveer 0,025 millimeter groot. Dit kan het best vergeleken worden met de  helft van de dikte van een haar, die is namelijk ongeveer 0,05 millimeter.

Nanodiamanten
Cellen met nanodiamanten gemaakt met monochromatisch licht. Download deze foto in hoge resolutie.

Cellen met nanodiamantjes, gemaakt met monochromatisch licht

Dit is het zelfde plaatje, maar nu met monochromatisch licht. Het valt meteen op dat de groene en rode signalen veel makkelijker te zien zijn. Dit plaatje wordt gemaakt met een zogenaamde confocale microscoop. Hierin kunnen fluorescerende moleculen, kleine deeltjes die een lichtgevend vlaggetje aan zich hebben hangen, zich binden aan structuren van een cel. In dit geval is er een groene kleur gebruikt om de buitenkant (de membraan van de cel) weer te geven. Het rode signaal op de afbeelding komt van onze diamantdeeltjes die hier in de cel zitten.

Diamanten en NV Centers

De linker afbeelding hieronder ziet er wat ingewikkelder uit dan de vorige plaatjes, maar is juist makkelijker. Wat je hier ziet zijn de signalen van de diamantjes, maar dan gemaakt met de microscoop die het team van Romana Schirhagl zelf heeft gebouwd. De diamantdeeltjes zijn heel erg klein. Voor deze test zijn diamanten gebruikt die een diameter van 70 nanometer hebben, bijna een duizendste van de dikte van een haar! De schaal op het plaatje geeft 2,5 micrometer aan (0.0025 millimeter).

NV centers zijn de structuren in de diamantjes die ze zo interessant maken. Deze NV centers zijn verantwoordelijk voor het licht dat de diamantjes uitzenden en ze kunnen magnetische velden, en daarmee schadelijke metabolieten van kanker, analyseren. Hoe meer NV centers er zich in een diamant bevinden, hoe helderder het rode licht in de microscoop wordt. In dit geval is de helderheid van de diamantjes getest. De helderheid wordt weergegeven in de kleuren blauw – rood – geel – wit. Hoe witter de diamant er in de afbeelding uit ziet, hoe meer NV centers er in zitten.

Geclusterde nanodiamanten

In de afbeelding hieronder aan de rechterkant, zie je een aantal nanodiamanten die samen geclusterd zijn. De foto is gemaakt met een elektronenmicroscoop waarmee Romana Schirhagl en haar team naar de allerkleinste deeltjes kunnen kijken. De schaal is hier 50 nanometer, 1000 keer kleiner dan de dikte van een haar. De diamantjes op deze foto zijn gemiddeld 25 nanometer in diameter. Waar je met de confocale microscoop vooral bepaalde structuren kunt uitlichten, kun je met een elektronenmicroscoop alles uitvergroten zoals het er in het echt ongeveer uit zou zien. Het wordt daardoor echter ingewikkeld omdat je nu zelf alles moet kunnen herkennen. Daarnaast moeten de onderzochte materialen vaak op zo’n manier behandeld worden, dat cellen het niet overleven, en kan er dus geen directe informatie worden gevonden over wat er in een cel gebeurd. Het team van Romana Schirhagl wil in een levende kankercel kunnen kijken en ontwikkelt daarvoor een nieuwe microscoop.

Geclusterde nanodiamanten
Geclusterde nanodiamanten
Diamanten en NV Centers
Diamanten en NV Centers
Laatst gewijzigd:19 oktober 2015 10:54
printView this page in: English