Skip to ContentSkip to Navigation

Aletta Jacobs School of Public Health

Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public HealthWij zijn Aletta

Onze identiteit

aletta

Wij zijn Aletta

De Aletta Jacobs School of Public Health – een gezamenlijk initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG – is de trotse vaandeldrager van healthy ageing in Noord-Nederland. De AJSPH is een netwerk van researchers en partners met één gezamenlijk doel: meer gezonde jaren. Geworteld in fundamenteel onderzoek dragen we onze kennis en expertise actief over door middel van onderwijs, advies en integrale samenwerkingen. Ongehinderd door dagelijkse debatten kan iedereen in Noord-Nederland die dat wil, bijdragen aan een gezondere wereld, samen met ons. We opereren zowel lokaal als regionaal, maar hebben de ultieme ambitie om wereldwijd impact te genereren.

Ons doel is niet om iets nieuws te creëren, maar om te faciliteren bij dingen die werken, zoals:

  • meet-ups waarbij wetenschappers van verschillende gebieden met elkaar samenwerken
  • opleidingsprogramma's waarin er naar de breedte van de volksgezondheid wordt gekeken vanuit alle denkbare standpunten
  • nauwe samenwerkingen met maatschappelijke en academische partners, waarbij een gezamenlijke visie centraal staat, en
  • initiatieven die uit de grond komen en alleen Aletta nodig hebben als kunstmest
En dit is onze droom...

Denken om te doen – Samen voor meer gezonde jaren!

Het beschrijft waarvoor je ons midden in de nacht wakker kunt maken, hoe we ernaar streven om anderen te laten meeprofiteren en wat het voor jou kan betekenen.


Onze Waarden

Onze waarden vormen ‘het hart’ - het DNA – van de Aletta Jacobs School of Public Health. Ze leiden ons van vandaag naar een gezonder morgen en zijn leidend in alles wat we doen en niet doen. Dit zijn ze:

Bijzonder flexibel

In onze zoektocht naar meer gezonde jaren kennen we geen vaste weg van hier naar daar. We zijn als het ware nieuwsgierige ontdekkingsreizigers die zichzelf en anderen tijdens het proces overtuigen. Met vallen en opstaan en aandacht voor elkaar zijn we samen op weg naar ons gezamenlijke doel.

Een bevlogen beweging

We zijn geen organisatie, maar een collectief. Een groep mensen die op zoek is naar anderen van wie het hart ook sneller gaat kloppen als ze denken aan de dingen die we samen kunnen doen wat we allemaal kunnen bereiken. Samen zijn we een integrale beweging met een droom.

Een blijvend verschil

We gaan niet voor effectbejag. We willen op de lange termijn een blijvend, positief verschil maken. We zetten onze ontdekkingen om in nieuwe zekerheden, waarmee anderen–met of zonder ons– verder kunnen. Zo investeren we nú onze kennis en kunde in later.

Oprecht gezond

We worden wél – oprecht – gedreven door rechtvaardigheid. Maar rechtvaardigheid is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom zetten we ons blijvend in voor gelijke kansen op een goede gezondheid voor iedereen. Ook– en vooral–als dat betekent dat we daarvoor soms de regels moeten verbuigen. Gelijke kansen komen immers altijd vanrechts en hebben dus voorrang.

Ieder z’n gave

We kunnen ons doel niet bereiken zonder alle verschillende talenten van mensen die – samen met onsen op basis van gelijkwaardigheid–hun unieke bijdrage leveren aan het gezamenlijke resultaat.

Dit is hoe we handelen en waaraan je ons kunt herkennen.


Aletta Jacobs
Over Aletta Jacobs

Aletta Henriëtte Jacobs (9 februari 1854 – 10 augustus 1929) werd geboren in het plaatsje Sappemeer in de provincie Groningen. Ze was de eerste vrouw die met succes afstudeerde in Medicijnen (aan de Rijksuniversiteit Groningen), werd de eerste vrouwelijke arts in Nederland, betekende veel op het gebied van gezondheidszorg voor de armen en was een beroemd activiste voor gelijke rechten voor vrouwen. Ter ere van haar nagedachtenis en vol trots hebben we onze school naar haar vernoemd: de Aletta Jacobs School of Public Health.

Laatst gewijzigd:17 oktober 2018 10:15
printView this page in: English