Skip to ContentSkip to Navigation

Aletta Jacobs School of Public Health

Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public HealthOplossen

Persoonlijke impact door op te lossen

Iedereen die wil, kan meebouwen aan een (Noord-)Nederland waar zoveel mogelijk mensen gezond oud worden. Inmiddels bestaat de beweging rondom Aletta daarom al uit een grote diversiteit aan mensen en organisaties, met ieder een eigen perspectief op gezondheid. Peter de Jong, inwoner van Noord-Nederland, is hier één van. Hij deelt wat hij hoopt dat Aletta, samen met hem, gaat bereiken.

Peter de Jong
Peter de Jong

"Ik ben van Friese afkomst, maar 58 jaar geleden geboren in Groningen en woon alweer bijna veertig jaar in Sneek. Ik ben opgegroeid in een warm gezin, waar een gezonde levenshouding centraal stond. Sporten is mij en mijn drie broers met de paplepel ingegoten: voetbal, tennis, gymnastiek, volleybal, schaatsten, skiën… We waren van alle markten thuis.

En als het even tegenzat, hielpen onze ouders ons een stapje verder. “Een mens kan meer dan hij denkt”, was het motto van mijn moeder. En van mijn vader: “Ik knibbelje allinnich foar God”. (Ik kniel alleen voor God.)

Werken aan mijn gezondheid was meer een vanzelfsprekendheid dan een verdienste. Totdat in 2007 een chronische vorm van leukemie bij me werd geconstateerd. Toen werd ik me ineens heel bewust van mijn sterfelijkheid. In 2012 bleek dat ik resistent was voor de medicijnen die ik gebruikte. Mijn enige redding was een stamceltransplantatie. Mijn broer bleek de ideale donor.

Toen ik was genezen, moest mijn conditie vanaf nul opnieuw worden opgebouwd. In de sportschool waar ik dat deed, hing een quote aan de muur die ik nooit zal vergeten: “Wie anderen overwint is sterk, wie zichzelf overwint is machtig”. Samen met de levensmotto’s van mijn ouders was die tekst een grote inspiratie tijdens mijn herstelperiode.

Nu zie ik die ervaring als een keerpunt, een verdieping in denken en doen. Ik had het nooit willen missen."


"Mijn verhaal gaat over léven. Niet zozeer over óverleven.

Dat ik het kan vertellen, is te danken aan mijn deelname aan Lifelines. U kent dat initiatief vast wel: onderzoek onder Noord-Nederlanders naar gezonder oud worden. De gegevens van mensen worden verzameld en dat is enorm waardevol, want hiermee worden wetenschappers wereldwijd in staat gesteld om fundamenteel onderzoek te blijven doen.

Uit mijn gegevens bleek dat ik ziek was en dat er snel moest worden gehandeld. Ik was er op tijd bij, kon adequaat worden geholpen en heb de ziekte overwonnen. Doordat ik bijdroeg aan de kwaliteit van de medische wetenschap heb ik dus zelf direct baat gehad bij de stand van die medische wetenschap op dat moment.

Ik sta nog jaarlijks onder controle. Dat geeft me een veilig gevoel. Dat is één ding, maar een gezonde leefstijl is natuurlijk van het grootste belang. Ik leefde al bewust, maar heb mijn leefstijl nog verder verbeterd. Gezond blijven is iets waaraan je je moet blijven werken. Ik vind het mijn taak om ook anderen hiervan bewust te maken.

Ik wens Aletta toe dat haar beweging manifest wordt in Noord-Nederland en dat samen met al lopende initiatieven nóg meer impact kan worden gecreëerd in het kader van ‘meer gezonde jaren’.
Als Aletta echt is wie ze zegt dat ze is, ben ik graag haar ambassadeur."

Lees meer:
> Persoonlijke impact door op te leiden
> Persoonlijke impact door te ontdekken

Laatst gewijzigd:31 januari 2019 10:53
printView this page in: English